Egy igazi rézangyal

Rendszeres olvasóim megszokhatták, hogy néha beszámolok az aukciók világának egy-két érdekesebb tételéről, eseményéről, nem utolsó sorban azért, hogy bemutassam, a befektetési lehetőségek köre messze túlmutat a pénzügyi eszközökön, a napokban azonban olyasmibe akadtam bele, ami még nekem is sok volt.

A Sotheby’s holnapután árverezi el Stephen és Petra Levin amerikai népművészeti gyűjteményét.
(Ha igazak a hírek, Petra Levin német szépségkirálynő is volt, itt egy közös fotó róluk Mr. és Mrs. Trump-pal.)

Itthon is rendszeresen van népművészeti témájú aukció a Nagyházi Galéria szervezésében, a tavaszi kínálat itt található. Ha rákattintott a linkre, láthatta, hogy a hazai aukción mindenféle edények, korsók, tálak, kancsók, bokályok, csempék, vasalók, mozsarak, palackok és mindenféle, mások által limlomnak gondolt dolog van aukcionálva. (A tételek ára a díjjal együtt is (22%) rendszerint megmarad 50 ezer forint alatt.)

Azt eddig is tudtuk, hogy az USA a lehetőségek hazája, de azt még én sem gondoltam volna, hogy egy ilyen (állítólag híres) népművészeti gyűjtemény árverésén még egy rendes szélkakast sem kapni 10-20 ezer dollár (3-6 millió forint) alatt. (“A szélkakas olyan szerkezet, amely a szél irányát mutatja.” – Általában egy épület tetején/csúcsán.)

Nos, ha ön meglepődött a meglehetősen borsos áron (tudom-tudom, itthon mi már nem lepődünk meg semmin, de ha mégis), akkor kapaszkodjon, mert ez az 1872 körülire datált rézből készült szépség 200 ezer dollárról (kb. 60 millió forint) indul, és a becsült értéke 300 ezer – 500 ezer dollár körül van + jutalék(!). (A jutalék mértéke itt 400 ezer dollár leütési árig 25%-a a leütési árnak, tehát, ha mondjuk 400 ezer dollárért megy el ez a csodás, 1,5 méter hosszú rézangyal szélkakas, akkor 500 ezer dollárt, azaz kb. 150 millió forintot kell kifizetnie a vevőnek.)

Ezt a tényleg szép (de nem ennyiért) szélkakast, szerintem, egy hazai építkezésen a bontás közben/után valószínűleg azonnal elvitték volna a színesfémgyűjtők a fémhulladék telepre, esetleg egy jobb érzésű munkás megmentette és hazavitte volna (és valószínűleg a kert végében végezte volna, mivel egy ekkora szélkakas alá “megfelelő” ház is kell).

Nem bosszantásként, de meg kell azonban jegyezzem, hogy a legdrágább szélkakas, nem a fenti rézangyal, hanem ez.

Nehéz megállnom röhögés nélkül, amikor ezeket a sorokat írom, mivel én is látom, amit ön, ez egy rozsdás ócskavasnak látszó (tényleg vasból van) 1 millió dollárosra becsült “dolog”.

Itt leírják, hogy ez a rozsdás cucc mi is valójában, és honnan származik. Én átfutottam a tájékoztatást, de nem győzött meg arról, hogy érdemes bármennyit is adni érte, ugyanakkor nem nagyon lepődnék meg azon, ha valaki mégis megadná érte az induló árat, ami 500 ezer dollár, azaz kb. 150 millió forint (+jutalék). (A becsült érték 750 ezer – 1 millió dollár)

Már sokszor hallottam, hogy a vagyonok tekintetében teljesen szétszakadt a világ, és hogy a gazdagok nagyon-nagyon gazdaggá váltak. A fentiek (is) bizonyítják ezt, hiszen egy olyan komoly árverezőház, mint a Sotheby’s, hogyan is szervezhetne meg egy ilyen aukciót úgy, hogy nem hajtotta volna már fel réges-rég a lehetséges vevőket.

Nem tudom, hogy mennyit “segítene” az aukciós árszinteken, ha a FED nem csökkentené, hanem emelné a kamatokat, mivel aki ilyesmit ilyen áron is megvesz, az biztosan nem azt nézi, hogy az elköltött pénz mennyit hozott volna, ha jól (a mostaninál jobban) kamatozó pénzügyi eszközbe fektetett volna.