A technológia letarolja a szektort, de van jövője a vagyonkezelésnek

Mi lesz a következő egy-két évtized nagy sztorija? Mibe fognak tudni fektetni a jövő generációi? Ezeket a kérdéseket járták körbe a szakértők a Portfolio Future of Finance 2022 konferenciáján, aminek panelbeszélgetésén a vagyonkezelés jövője került terítékre.

A meghívottak között volt Bilibók Botond, a HOLD Alapkezelő vezérigazgatója is, aki szerint a jövőben, hosszú távon is szükség lesz vagyonkezelésre; amíg lesznek megtakarítások, lesz vagyonkezelés, de a határok össze fognak mosódni a szekciók között.

„A technológia le fogja tarolni az alapkezelői szektort is, megvannak már az új kihívók”

– tette hozzá.

Juscsák György, a JP Morgan Asset Management igazgatója úgy véli, hogy a konszolidációs folyamat már elindult a szektorban, ez fel fog gyorsulni. 10 év múlva elképzelhető, hogy lesz pár globális alapkezelő és pár butik szolgáltató, de akik középen vannak, azok ki fognak hullani. Ez a szakma már nem az a szakma, ahol a Bloomberg terminál mögött ülve lehet okosan befektetni, itt már elemzői háttér alap, emiatt pedig a konszolidáció elkerülhetetlen. Pető Gábor, a Forestay Group finanszírozási és tranzakciós igazgatója szerint érteni kell az egyes piacok, területek helyi jellemzőit, sajátosságait, ehhez pedig jelen kell lenni az adott piacon.

A HOLD vezérigazgatója szerint mindaddig, amíg a befektetők úgy vélik, hogy önmaguktól is felül tudják teljesíteni a piacot, addig lesz tere és helye a passzív befektetéseknek.

Juscsák György úgy véli, hogy az elmúlt években kinyomtatott pénzek a részvény- és kötvénypiacon jelentek meg, amelyek pedig kedveztek a passzív befektetéseknek. Az elmúlt 1-2 év során azonban ez a trend megváltozott, az aktív vagyonkezelés kezd újra erőre kapni, volatilis környezetben ezt jobban keresik a befektetők.

Hogyan tovább, kisbefektetők?

A Pénzcentrum Balásy Zsoltot, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelőjét (is) kérdezte arról, milyenek egy kisbefektető lehetőségei az idei utolsó negyedévben.