A technológiai szektor esete velem

A közelmúltban egyik portfóliókezelő kollégám csinált egy felmérést a cégen belül. Az egyik kérdése az volt, hogy „Mit gondolunk, melyik szektor fog meglepően jól teljesíteni 2020 során a mai szintekhez képest?”. Nos, csípőből rávágtam, hogy a technológiai szektor.

Aki közelebbről ismer, tudja, hogy a technológiai újítások és a szuper alkalmazások hidegen hagynak. Amikor van szabadidőm, azonnal lóra ülök, edzés vagy irány a terep. Amikor vonatozom, olvasok, szigorúan nyomtatott formában, mivel szeretem érezni a papírt. Itt annyira belépek az online világba, hogy a könyveket általában rendelem, de e-book olvasóm sohasem volt.

Március közepe óta Home Office. Azóta kiesik az utazással töltött idő, közben hatalmas változások zajlanak a világban, és informálódni szeretnék. Gondoltam egyet és megnézetem közelebbről a Twittert, majd regisztráltam is. Azóta számos gazdasági és pénzügyi oldalt, közszereplőt követek, és nagyon hasznosnak vélem. Ha már „maradj otthon”, bezártság, kell valami a lovaglás mellett, ami esténként kizökkent. Regisztráltam a Netflixre is. Ezt a feleségem és én is kedveljük, frissül az angolom, hozzáteszem nem egy túl nagy összegért. Az online forgalom kb. húszszorosára nőtt a háztartásunkban. Házhoz jön minden, legyen az a ló abrakja, zöldségföld, hintaágy, lovaglócsizma, vagy élelmiszer.

Mindezek után, vessünk egy pillantást rá, hogyan is teljesítenek manapság a globális technológiai óriások. A válasz, köszönik szépen jól vannak.

FANGMAN index

forrás: bloomberg.com

Ebben szerintem semmi meglepő nincs. Az emberek be vannak zárva otthonaikba, ilyenkor természetes, hogy több billentyűt ütnek le, mint általában. Úgy vélem, az árfolyamokat nagyban fogja befolyásolni, hogy mennyire alakulnak át véglegesen a mindennapi szokások és meddig tart a bezártság. Esetleg a nyitás után újra be kell-e majd zárkóznunk (elnézve a nyugati világ inkompetens politikusainak lépéseit, igen). Milyen újdonságokat fognak fejleszteni a közeljövőben? Szerintem a technológiai cégek jó pozícióban vannak, árazási szorzók ide, vagy oda.