A Tesla egy iWiW?

Nemrég megjelent több cikk is oldalunkon a Tesla vállalat sikereinek megértését segítendő. Szabó Dávid kollégám itt és itt kiváló leírást nyújtott arról, hogy milyen sok területen úttörő a vállalat gondolkodása és, hogy a nagy autógyárak ettől mennyire távol állnak. Hasonló a helyzet az Apple és az iPhone által vezetett változásokhoz az egykor még Nokia és Motorola által uralt mobiltelefon piacon.

Egy szakmai beszélgetésen ugyanezen érvek merültek fel, majd szóvá tettem szkeptikusan, hogy emlékszem én úttörő technológiai vállalatra, iWiW-nek hívták. Majd erre azt a téves reakciót kaptam, hogy „de az iWiW csak a Facebook-ot másolta”. Tehát, mindenki okulására röviden nézzünk át pár tényadatot:

A WiW, majd iWiW egyike volt a világ legelső közösségi oldalainak, 2002. április 14-én kezdte meg működését. A Facebook ezzel szemben csak 2004. február 4-én indult, tehát évekkel később. Az iWiW felismerte, hogy a jövő az internetes „barát gyűjtés”, kapcsolattartás terepe lesz. Az emberek fotókat szeretnének majd feltölteni, és ezeket nézegetni. Ráadásul ugyanezt a felületet praktikus üzenetváltásra is használni. Tulajdonképpen a „napi sztori” és hírfolyam kivételével már a ma ismert szolgáltatásokat elérhettük rajta.

Az iWiW 2005 és 2010 között a leglátogatottabb magyar weboldal volt. Fórumokkal, apróhirdetési felülettel, üzenőfallal. 2006-ban vásárolta fel a Magyar Telekom (illetve az Origo). 2010-től indult hanyatlásnak. 2014-re vált veszteségessé, és ebben az évben be is zárták.

Mindezt csak azért szerettem volna felemlegetni, mert jól példázza, hogy az úttörő technológiai fejlesztések, és az idő közben megérkező, nagynak tűnő tőkeerő is kevés lehet az életben maradáshoz. Főleg, ha vannak még nagyobb „istállók” is a versenybe benevezve. A Tesla jónak tűnő ötletekkel és látványos tőkeinjekciókkal rendelkezik, ám mégsem fogadnék szívesen nagy téttel arra, hogy Apple vagy iWiW lesz belőle.