A valóra vált tündérálom

Míg a fiúk menő focisták, Forma 1-es autóversenyzők, de legalábbis start-up főnökök szeretnének lenni, addig a lány tinédzserálmok egyike bizonyára a divattervező szakma. A reflektorfényben fürdő divatdiktátorok, a kifutók világa, a világhír és a celebek társasága nagyon vonzó lehetőség a pályaválasztás előtt állóknak. Eddig azonban csak egy igazán híres divattervező hölgy indult Budapestről – és érkezett a világhír kapujába. Sándor Szandra és a Nanushka márka sem hetek alatt aratott sikert, a nagy áttörésre – és az ezzel együtt járó anyagi sikerre – majd’ másfél évtizedet kellett várni.

Azt beszélik, hogy a júniusi amerikai rendzavarásoknak, tüntetéseknek a Nanushka boltja is áldozatul esett. A nemrég megnyitott New York-i üzletet is feldúlták és kirabolták. Igaz ez?

Csak részben. Tény, hogy a Manhattan szívében, a Soho-ban levő legtöbb divatmárka üzleteit is megtámadták és kifosztották a randalírozók, de szerencsére minket nem ért nagy kár, mert az üzlet készletét már a koronavírus okozta járvány kitörése után egy külvárosi raktárba szállítottuk. Így “csak” a kirakatot törték be – éppen úgy, mint a szomszédos világmárkák, a Louis Vuitton vagy a Gucci esetében.

Bár még cseppet sem rendeződött a helyzet az USA-ban, de kinyitják újra a New York-i boltot?

Másfél hónapon belül újra nyitjuk az üzletet, a következő bolt, a londoni Nanushka flagstore pedig a tervek szerint október elején nyit. Ez utóbbi a patinás Mayfair negyedben, a Bruton Streeten lesz, ahol a Nanushka londoni központja is működik majd.

Ezek szerint nem adták fel a hagyományos kereskedelmet. A koronavírus járvány idején az online értékesítés felívelt. Milyen tanulságokkal járt a divatszakmán belüli átrendeződés?

Nem fekete-fehér az összkép. Nagyon sok kellemetlenség mellett kifejezetten jó dolgok is történtek a cégen belül. A külföldi munkatársaink miatt eleve jobban fel voltunk készülve a fizikai távolsággal végzett közös munkára, de kiderült, hogy a cég egészére nézve is lehet feszes a távmunka, s ha valaki otthonról kényszerül dolgozni, az akkor is ugyanolyan kitartóan tudja elvégezni a feladatait, mintha az irodában lenne. Sőt egyes projekteknél, amelyek nagyobb mértékű koncentrálást igényelnek, így bizonyos szempontból még előnyünkre is vált ez a megváltozott helyzet.

Az új kollekciónk éppen a pandémia alatt “született”, és jó volt testközelből látni és tapasztalni a design csapat kreativitását és szorgalmát ezekben a napokban. Több új munkamódszert is bevezettünk a távmunka területén, és bebizonyosodott, hogy nem kell feltétlenül az irodában ülni ahhoz, hogy nagyszerű ötletek jöjjenek a felszínre.

A Nanushka online értékesítése is megerősödött? Miként teljesítettek az Önök kollekcióját forgalmazó online áruházak?

Az e-commerce jelentősége az elmúlt években egyre inkább hangsúlyossá és egyértelművé vált a divatiparban, így a Nanushka számára is. Értékesítésünk jelentős százaléka, közel ötöde eddig is az online csatornákon keresztül történt. A kollekciónkat forgalmazók – mint ahogyan a teljes divatszakma is – változó sikerrel vették az akadályt. Voltak olyanok, akik belebuktak a hirtelen megváltozott feltételrendszerbe, vagy a körülményeik lehetetlenültek el, mások pedig jól teljesítettek. Az egyik nagy online forgalmazónk, a net-a-porter például komoly bajba került, mert bezárták két raktárukat és ezért nehezen mentek az eladások is. Most megint szárnyalnak ugyan, de mivel már folynak a kiárusítások, nagyon kicsi árréssel kénytelenek megelégedni. A túlélésnek sok aspektusát voltunk kénytelenek megtanulni mi is.

Manapság alapvető fontosságú, hogy a márkák rendelkezzenek digitális, e-kereskedelmi platformmal. Ezt a koronavírus okozta krízishelyzet csak megerősítette, hiszen amíg mindkét boltunk zárva tartott a korlátozások miatt, ez volt az egyetlen módja annak, hogy a termékeinket értékesíteni tudjuk.

A Nanushka esetében ez azért is izgalmas, mert nemrég álltunk át egy új platformra, ami ráadásul hazai fejlesztés. A Nanushka befektetője, a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezetője, Gubicza Ágoston és Baldaszti Péter, a Nanushka társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója a divatipar jövőjét szem előtt tartva létrehozott egy nemzetközi szakembergárdával működő divatipari holding társaságot Vanguards néven. Budapesti központtal, de teljesen globális jelenléttel azzal a céllal, hogy a Nanushkához hasonló vállalkozásokat építsen. Nemzetközi márkákat fejlesztenek, itthonról az Aeron divatcég és az Arkiv Group fashiontech cég van jelenleg a portfóliójukban. Ennek keretében készült el a Skala, amely egy, kifejezetten a divat- és lifestyle területén aktív vállalatok számára kifejlesztett intelligens kereskedelmi szoftver, amely 360 fokos megoldást biztosít a vállalatok online kereskedelmi, kiskereskedelmi és nagykereskedelmi tevékenységéhez.

Tavaly rekordévük volt. Közel 7 milliárd forintos forgalommal, amely 250 százalékkal haladta meg a 2018-as szintet. Így az év közepén, a járvány visszavonulása vagy legalábbis csendesülése közben mire számítanak?

Az elmúlt év valóban kiemelkedő volt. Októberben nem csupán a hazai, de a kelet-európai régió divatmárkái közül elsőként megnyitottuk első tengerentúli márkaboltunkat New York-ban. A cég 2018 májusa óta nyereségesen működik már ugyan, de a 2019-es év minden várakozást felülmúlt. 130 ezer terméket gyártottunk és adtunk el, az árbevételünk pedig meghaladta a 6,7 milliárd forintot, amely 253 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A Financial Times leggyorsabban növekvő európai vállalatok ezres listáján pedig a 406. helyen állunk. A terjeszkedés nem áll meg, London után a következő helyszín Los Angeles lesz, a tervek szerint 2021-ben.

A 2020-as év árbevétele a tervek és az előzetes megrendelések alapján újfent duplázódott volna, ezt a trendet törte meg a koronavírus okozta gazdasági visszaesés, ami a divatipart kifejezetten erősen érinti.

Tavaly hoztak ki először férfikollekciót, ez bejött?

Nagyon is! Úgy terveztük, hogy az első évben a forgalmunk öt százalékát hozza majd a férfidivat, de ez végül 5-10 százalék körül, vagyis abszolút a terv felett is alakult. Jó volt a fogadtatása, szeretik a vásárlók és a divatipari szakértők – és mi ennek természetesen nagyon örülünk.

Említette, hogy számos újdonság és új kollekció született a járvány hetei alatt. Mit értsünk ez alatt?

Nők és férfiak milliói voltak kénytelenek otthon maradni és otthonról dolgozni és ez új igényeket hozott. A home officehoz kényelmes, könnyű, ugyanakkor elegáns öltözet szükséges. Az otthoni léthez például olyan könnyű viseletet szerettek volna sokan vásárolni, amely például relaxálásra, meditációra is alkalmas, ezt felismerve hoztunk létre egy teljesen új kollekciót. A homeware könnyen mosható, laza, divatos, ugyanakkor elegáns viseletet jelent – ez lesz az állandó kínálatunk alapja. Ezt a kollekciót, a “Nanushka Home” néven futó ruhákat jövő februárban mutatjuk majd be.

Édesanyja is a divatszakmában dolgozott és Ön gyermekruhák között nőtt fel, a következő lépés bizonyára ez lesz!

Hosszú távon bizonyára jön a gyermekdivat, a gyermekeknek szóló kollekció is, de ennek időpontja még bizonytalan. Egy prioritási sorrendet állítottunk fel, amelyben a női divatot a kiegészítők követték, majd ez után jelentünk meg a férfidivattal. Ami biztos, hogy a következő lépcső a napszemüveg lesz, ezzel jövőre lépünk ki a piacra. Az előre lépésnek mindig az üzleti realitáson kell alapulnia, az érzelmi kötődés is fontos, mint például nekem a gyerekdivathoz, de a racionalitás az első. A napszemüveg egyébként nagy beruházást igényel és fontos lépés lesz előre.

Nagy beruházás? A laikus számára ez roppant olcsó és egyszerűnek néz ki. A designer megtervezni, kiviszik Kínában, ahol egy gép naponta százezerszám önti ki a napszemüveget. Mi ebben a drága?

A nagyobb számban történő gyártáshoz speciális és drága szerszámok kellenek, ezért nagyon meg kell gondolni, hogy mikor és mit gyártunk. Ehhez hasonló a parfümgyártás is, ami látszólag szintén pofon egyszerű, a valóságban viszont roppant bonyolult.

Tényleg, mikor lesz Nanushka parfüm?

Alaposan meg kell fontolni azt, hogy mikor lépünk piacra ezzel, ugyanis itt elég nagy a verseny. Komoly elismertség és erős márka kell ahhoz, hogy sikere legyen. Egy-két éven belül ezzel is szeretnénk színesíteni a portfóliónkat – vagy a gyermekruha előtt, vagy közvetlenül utána.

Idén lesz 15 éves a márka, amely arról is híres, hogy igazi celebek, színésznők hordják Angelina Jolietól Taylor Swiftig. Hogyan sikerült őket behálózniuk?

Nemcsak celebek, hanem influenszerek is viselik és népszerűsítik kollekcióinkat. Mindkét esetben fontos számunkra, hogy autentikusan tudják képviselni a márkát. Kapcsolataink a tudatos PR tevékenységünk eredményei. Az elmúlt évek alatt sikerült nagyon jó kapcsolatot kiépíteni több neves influenszerrel világszerte, mint például a Los Angelesben élő Tylynn Nguyennel, Angela Finkkel vagy a Londonban élő Tiffany Hsuval, vagy Alex Carllal, akik mindannyian a márka közösségének tagjaivá, a márka barátaivá váltak.

Úgy hallottam, hogy egy divatcég havonta 10-20 ezer eurót is fizet a legmenőbb influenszereknek azért, hogy az Instagramon “nyomassák” márkájukat. Önök mennyit költenek erre?

Ezért még nem fizettünk senkinek. Ilyen összeget meg pláne…

PR stratégiánk egyik fontos része, hogy felfedeztük a számunkra releváns, márkánk alapelveit képviselő hírességeket. Egy komplex csapattal dolgozunk mind itthon es külföldön, ők állnak kapcsolatban a sztárok stylistjaival, akik végül is döntenek arról, hogy a híresség miben jelenjen meg. A filmsztároknak alkatuknak és egyéniségüknek megfelelő öltözetet választanak, mi csak a ruhákat és kiegészítőket adjuk nekik, pénzt egyelőre nem.

Roppant érdekesen alakult a Nanushka sikersztorija. Az első tucat évben látványos bemutatkozások követték egymást, de az anyagi siker elmaradt. Egy befektető cég is belebukott a Nanushka projektbe. Négy évvel ezelőtt 300 millió forintos forgalmuk volt – és ugyanilyen nagyságú volt a veszteség is. Aztán hirtelen minden megváltozott, húszszorosára ugrott a forgalom és milliárdos lett a profit is. Valóra vált a tündérálom?

A korábbi befektető esetében nem beszélhetünk “bukásról”, ők az új befektetés előtt kiszálltak a cégből. A változásban két tényező volt meghatározó: partnerem és üzlettársam, Baldaszti Péter és a GB & Partners és az általa kezelt EXIM Exportösztönző Magántőkealap mint befektető, illetve Gubicza Ágoston csatlakozása a céghez. Onnantól léptünk egy új korszakba, amelyben az anyagi siker is valóban megjelent. Sok hol kisebb, hol óriási volumenű változtatással és totális szemléletváltással értük el a sikert.

Egy divatcég eredményessége nagyon komplex dolog. Nem elég egy tehetséges tervező, egy remek brand és a kiterjedt üzleti kapcsolat sem. Az elmúlt években teljesen átalakult a működésünk, a munka különböző részlegekben folyik és nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező vezetők is érkeztek.

Róluk köztudott, hogy híres márkákat hagytak ott a Nanushka miatt és az is, hogy rengeteg pénzt keresnek.

A cég vezetése a legkiválóbb nemzetközi szakemberekből áll, de észre kell venni, hogy már egy másik, új ligában játszunk mi is – nem úgy, mint öt évvel ezelőtt. A nagy tapasztalat, a bizalom ezeknek a nagyobb költségen foglalkoztatott munkatársaknak az esetében is megtérül. Arról nem is beszélve, hogy Péter és az én munkám is átalakult. Emellett tehetséges kollégák tucatjainak biztosít megélhetési és munkalehetőséget a Nanushka. A cég létszáma, a munkavállalókat, szerződött vállalkozókat, tanácsadókat, valamint a külföldi kollégákat beleszámolva 2020. januárjában 153 fő volt, a cég által közvetett módon, szerződött partnerein keresztül, üzemeiben foglalkoztatottak száma pedig 1260 fő.

Ez azt jelenti, hogy nem Ön tervezi majd a ruhákat?

Nem egészen ezt. Egy hat fős designer csapat dolgozik velünk. Ketten-ketten a női- és férfidivatot, egy-egy tervező pedig a cipő és a táska vonalat viszi. A jól képzett és tapasztalt felsővezetők a napi munka jó részét átvették tőlünk. Én például kreatív igazgatóként irányt adok, ellenőrzöm a tervezők munkáját és nem kell napi döntéseket hoznom a cég működéséről.

Akkor most már bátran nevezhetjük divatdiktátornak, ugye!?

Jaj, hát annak azért talán nem. Annyi azonban bizonyos, hogy egy teljesen nemzetközi csapatot építettünk és vezetünk, egy olyan céget, amely az Egyesült Államoktól a Távol-Keletig mindenütt jelen van. Ennek ellenére továbbra is Magyarországon vagyunk és maradunk, a termelésünk is itt marad, hiszen ahogy eddig is, ezután is mindazt itthon, hazai környezetben fogjuk gyártani, amire csak megvan a technológia.

Lehet egy ilyen kozmopolita céget Budapestről irányítani? Nem gondolkodtak a kiköltözésen?

Dehogynem, ez már sokszor felvetődött, de rendre elvetettük az ötletet. Az inkább elképzelhető, hogy ingázni fogunk London és Budapest között.

A Nanushka szempontjából melyik a legfontosabb divatközpont, New York, London, Párizs vagy Milánó?

A legrangosabb divatshow mindenképpen a párizsi, de piac szempontjából számunkra a legnagyobb az USA, ezt követi Nagy-Britannia és csak a harmadik a francia főváros.

Megengedhető luxus – így nevezik azt a kategóriát, amelyben “versenyeznek”. Tervezik-e azt, hogy a több száz, esetenként ezer eurós ruhák mellett egy olcsóbb albrandet is létrehoznak?

Az albrandek ideje lejárt, az már a múlté. Nekünk ebben a szegmensben kell versenyben maradni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek különbségek a termékeink árában. Nekünk is vannak bevezető áraink, szezonvégi kiárusításaink és ezek ellentéte is; nagyon magas árkategóriába tartozó termékeink. A kollekcióban találni például különösen nagy odafigyeléssel, kézzel varrott ruhákat is – persze a minőséghez igazított árcédulával.

Készítenek személyes kollekciót is, kifejezetten egy ember megrendelésére? Van-e olyan vevő, aki ragaszkodik ahhoz, hogy Önnel beszélje meg jövendő ruhatárát?

Mindkettőre volt már példa. Folyamatosan kapunk ilyen jellegű megkereséseket és mérlegelés kérdése, hogy kinek és minek teszünk eleget, mi fér bele a kapacitásunkba. Gyakori, hogy engem kérnek meg személyes tanácsadásra, erre eddig kevés időm volt, talán ez is megváltozik hamarosan.

Sikerük egyik eleme a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez kapcsolódik. Nem használnak például bőrt és nem alkalmaznak távol-keleti gyermekmunkásokat. Vevőik számára is fontos ez?

Nagyon fontos, és figyelnek is erre. A fenntarthatóság amellett, hogy a Nanushka alapvető vállalati alapértéke, a piac és a vevők által támasztott elvárások miatt már a versenyképességünk feltétele is.

Ugyanakkor a cégfilozófiánk ennél összetettebb, mondhatom, hogy 360 fokos. Nemcsak az említett kérdésekben, de a cég teljes működésében is igyekszünk a fenntarthatóság elvét a gyakorlatban alkalmazni. Például az utazási terveinket is úgy állítjuk össze, hogy ezzel is lehetőség szerint minél kevesebb környezetszennyezést, környezeti terhelést “hagyjunk magunk után”. Hosszas kutatómunkával találtunk olyan vegán anyagot, amellyel a bőrt tudjuk helyettesíteni a termékeink zöménél. Egy magyar faluban, Terényben pedig a község lakói, idős nénik készítik számunkra a kerámia gombokat a műanyag kiegészítők helyett.

Az idei téli kollekciónk termékeinek fele már nem csupán kiváló minőségű, de fenntarthatósági szempontból is jó anyagból készült. A környezetvédelem számunkra nem marketingfogás, hanem tudatos vállalati magatartás – ami úgy látszik, anyagilag is megtérül.

Névjegy

Budapesten született 1982. március 29-én. Édesanyja gyermekdivattal foglalkozott, édesapja orvos. Tanulmányait a London College of Fashionben folytatta. Nagy-Britanniából hazatérve alapította meg saját márkáját, amelyet becenevére, a Nanushkára kereszteltek. Divatmárkája hamar népszerű lett, 2008-ban a Forbes A jövő ígérete díjat kapta. Kreációit pedig olyan hírességek hordják, mint Uma Thurman vagy Emma Watson. Tervezői filozófiája, hogy ötvözi a modern eleganciát az urbán életmód funkcionális kényelmével.  2017-ben elnyerte az Instyle év tervezője díját, 2018. októberében pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség Pro Turismo-díját.