A válság megmutatja, hogy máshogy is lehet ezt csinálni

Vége a gazdasági értelemben paradicsomi korszaknak. Hogyan tovább? – erről kérdezte az InfóRádió Szabó Lászlót, a HOLD Alapkezelő felügyelőbizottságának elnökét és Madár Istvánt, a Portfolio vezető elemzőjét.

Az elmúlt 30-40 évben paradicsomi (gazdasági) állapotban volt Magyarország – hangzott el Szabó Lászlótól. Szerinte a 2010-es időszakban hatalmas támaszt jelentett a kormánynak, hogy évente átlagosan a GDP 4 százalékát elérő mértékű, „nettó” európai uniós támogatást kapott az ország, ami, jegyezte meg, nagyjából megegyezett a gazdasági növekedésünk ekkor jellemző mértékével is.

A közgazdász arról beszélt, hogy a nagyon kedvező globális kamatkörnyezet hazánkban is alacsony kamatokat tett lehetővé, miközben a magyar gazdaságnak bőven volt munkaerőtartaléka és az energiaárak is segítették az energiaimportőr Magyarországot.

Ez egy paradicsomi időszak volt, ami véget ért a koronavírus-járvánnyal és az orosz-ukrán háborúval.

Szabó László úgy érzi, a remélhetőleg minél hamarabb lezáruló konfliktus végeztével az energiaárak ugyan csökkeni fognak, de biztosan nem annyira, mint ahol pár évvel ezelőtt álltak. A “nullás kamatszint” valószínű, hogy megszűnik, a munkaerőpiacunkonál pedig az aggasztó, hogy a telítettsége miatt a gazdasági növekedésünkhöz már külső munkaerőt kell bevonni – például vendégmunkásokat az építkezésekhez.

A kormányoknak nagyon össze kell szedniük magukat, hogy gazdaságpolitikai eredményeket tudjanak felmutatni” – hangzott el a közgazdásztól.

A rádióinterjúban téma volt:

Van recept az előttünk álló válságra?

Energiaárak: alternatíva a zöld átállás?

Hogyan alakulnak át a fogyasztási szokásaink?

Mi lesz a megtakarításainkkal?

Milyen gazdasági hatásai lesznek az újrafegyverkezésnek?

Élelmiszerválság következik?

Mit hoz a tőzsdén az újabb fideszes kétharmad?

A vasárnapi választás után a Portfolio több profi befektetőt és alapkezelőt megkérdezett erről, köztük Cser Tamást, a HOLD Alapkezlő vezető részvényportfólió-kezelőjét is.