A végtelenbe, és tovább

Tegnap a Las Vegasi CES expo-n a Sony bemutatta a legújabb koncepcióautóját. Nem elírás, a japán szórakoztató elektronikai óriás tényleg autóipari babérokra tör, így 2 éven belül ez már a második koncepció, amivel előálltak. Ezúttal a megkerülhetetlen SUV kategóriában. Ráadásul, ha már lendületben vannak, akkor létre is hoztak egy üzletágat, ami kifejezetten az elektromos autók fejlesztésével, és eladásával foglalkozik.

Befektetőként elgondolkodtató azt látni, amikor egy cég hirtelen elkezd nagyokat álmodni. Az elmúlt 3 év nagyon jól sikerült a Sony-nak, főként a hasító gaming divízió, és a streaming hátán szárnyra kapott zene üzletágnak köszönhetően. Ilyenkor nyilván sokkal bátrabban lehet azt a döntést meghozni, hogy az egyébként vitathatatlanul fejlett szenzor technológiájuk segítségével betörnek az elektromos és önvezető autók piacára.

Nem lehetetlen nagyokat álmodni, Elon Musknak egyelőre eléggé bejött a dolog. Csakhogy a Teslának is el kellett költenie 11 milliárd dollárt és beletelt 12 évébe mire egyáltalán elkezdtek profitot termelni. A semmiből autót gyártani nem könnyű feladat. Tudja ezt a végtelen pénzzel rendelkező Apple is, akinek a háza tájékáról már évek óta rebesgetik, hogy csendben fejleszti a saját önvezető autóját. Ehhez képest hivatalosan még el sem merték ismerni a projekt létezését. Vélhetően jó sokat szenvednek vele. Nem is beszélve a többi hagyományos autógyártóról, akik fogcsikorgatva kullognak a Tesla, a VW és a Mercedes után.

Adott tehát egy rendkívül tőke- és tudásigényes ambiciózus terv. Adott egy rendkívül kompetitív iparág, látszólag végtelen pénzzel rendelkező versenytársakkal. És végül adott a Sony all time high közelében található árfolyama, amibe a magas szorzószámok tanúsága szerint egyébként is szép növekedés van beárazva. Mit reagál erre a piac? Természetesen jó pár százalékponttal feljebb húzzák a részvény árát. Ennyire bizonytalan és kockázatos projekteknek ennyire örülni jellemzően a mániákus időszakokban szoktak a piaci szereplők. Ne legyen igazam.