A világ legnagyobb vagyonalapja magyar cégben bízik

A világ legnagyobb szuverén alapja, a norvég nyugdíjalap részvény vagyonkezelő listájára került a Concorde Alapkezelő Zrt. – jelentette be Bilibók Botond vezérigazgató.

A világ legnagyobb szuverén alapja, a 857 miliárd dollárt forgató norvég állami nyugdíjalap (Government Pension Fund Global) részvény vagyonkezelői listájára került a Concorde Alapkezelő 2013. december 31-ével – jelentette be Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve: a kötelező titoktartás miatt csupán ez a tény nyilvános, további részletek nem. A magyar tőzsde- és értékpapírpiac a fejlődésében megrekedt, ezért az utóbbi években nemzetközi vizekre evezett az alapkezelő. Ennek az eredménye a norvég megbízás. (Az alap az alapkezelők listáját március 13-án frissítette, azóta szerepel a listán a Concorde Alapkezelő is.)

Rendkívüli év volt cégünk számára a tavalyi: a 2012 végi 230 milliárdról 2013 végére 407 milliárd forint fölé nőtt tavaly az általunk kezelt vagyon, jelenleg pedig 480 milliárd az állomány – mondta Bilibók. A cég által kezelt kétmilliárd dollár csupán kis része külföldi. A saját privát banki állomány 92 milliárd forint, kevesebb, mint félezer ügyféllel. Véleménye szerint az alapkamat csökkentésével párhuzamosan gyorsan nő a magyarországi alapok vagyona, idén átlépheti az ötezer-milliárd forintot.

A gyors norvég siker minket is meglepett, hiszen csak tavaly ősszel indítottunk el Máltán négy, abszolút hozamú stratégiára építő hedge fundot, mi pedig 7-8 éves „erőfeszítésre” készültünk – mondta Szabó László, az igazgatóság elnöke.

Az idei év nagy kérdése, hogy a pénzpiaci alapok és rövid kötvények vásárlói hogyan lépnek tovább: a csökkenő hozamok láttán visszatérnek a bankbetétekbe vagy nagyobb kockázatot vállalva továbblépnek – véli Szabó.

Közép-Európában mára elfeledett eszközosztállyá vált a részvény – fogalmazott Cser Tamás, partner, portfóliómenedzser. Holott a régióban nyomott az árazás, ám – az USA-val szemben – nem rekordprofitokra van vetítve. A vállalati profitok évek óta alulteljesítenek, ami beleivódott a befektetők várakozásaiba, ezzel szemben sikerült megtalálnunk az alulárazott papírokat.

Forrás: Napi.hu – 2014. április 2.