A világvégéről…

“Életemben túléltem a termonukleáris harmadik világháborút, a túlnépesedési időzített bombát, az olaj- és ásványkészletek kimerülését, a civlilizációt felszámoló Y2K évszámváltási problémát, a hetente várható 9/11 méretű terrortámadásokat, és Szaddam Husszein gombafelhőjét.”

A múltbeli világvége jóslatok közül, amelyek számosak voltak, szerencsére egyetlen egy sem jött be, pedig mindet tök komolyan vették. Az elmúlt évtizedek nagy fejlődése, kevesebb szegénység, betegség, hosszabb várható élettartam és terjedő emberi jogok, tény, de mi várható a 20-as évektől? Steven Pinker szerint ugyan vannak a további progressziót fenyegető jelenségek, mint a populizmus, a hamis hírek, és az összeesküvés elméletek, illetve az autokráciák átmeneti térnyerése, de ezek mindig is jelen voltak, és a további fejlődést okozó tényezők, persze nem erőfeszítések nélkül, erősebbek lehetnek, tehát a mérsékelt, józan optimizmus helyénvaló.

“Progress is possible, but it is not inevitable. Poverty, disease and conflict are natural, not unnatural, parts of the human condition, and only the concerted application of reason, science and humanism can push back against their creep.”

 

Forrás: Vakmajom a Facebookon