ADIO Zzzzzz

Így van, a fenti címben szereplő szó egy elírás, eredetileg spanyolul azt, hogy „viszlát” adiós-nak írjuk helyesen. A Z betű  Jose Luis Rodriguez Zapatero-ra utal, a spanyol Szocialista és Munkáspárt (PSOE) volt elnökére.

November 20-án este választásokat tartottak Spanyolországban és a Mariano Rajoy által vezetett jobboldali Partido Popular (PP) vette át a hatalmat. A PP a 350 parlamenti helyből 186-ot nyert meg, A szocialisták a korábbi 169 helyről lecsúsztak 110 helyre.

Görögország és Olaszország után Spanyolországban is kormányváltás zajlik le a hitelválság következtében. A görögöknél és az olaszoknál szakértők vették át az említett országok irányítását. A spanyol kormánynak nagy a támogatottsága, de már most látják, hogy nem lesz könnyű megbirkózni a kialakult helyzettel: a stagnáló gazdasági aktivitással, a magas költségvetési hiánnyal, a messze európai átlagot meghaladó munkanélküliséggel és emelkedő állampapírhozamokkal.

Rajoy nem ismeretlen Spanyolországban. Több vezető politikai tisztséget is betöltött a múltban. A nyilatkozatai alapján tisztában van azzal mit vállal. Jelenleg úgy látja, hogy országa 30 éve nem került ilyen nehéz helyzetbe és elege van abból, hogy Spanyolországot európai körökben egy fajta problémaként emlegetik. Elválik sikerül-e ezen változtatnia.