Adjunk bele?

Az elmúlt napokban több helyről is kaptam olyan elemzést, amelyben bemutatták, hogy minden európai politikai nagygyűlés”, válságtanácskozás előtt sokat emelkedett a tőzsde, után nagyot zuhant. Klasszikus vedd meg a pletykát, add el a hírt” viselkedés volt ez. Mostanra azonban sok szereplő felismerte ezt, miként azt is, hogy az európai politikusok nagyon tehetetlenkednek. Emiatt úgy vélem, hogy a reakció a válságtanácskozás előtti beleadás, és hacsak nem jönnek ki nagyon rossz hírek, utána emelkedés lehet, ahogy ezeket a shortokat lezárják a kereskedők.

Mára mindannyian tudjuk, hogy az európai politikusok bénáznak, nem tudnak semmit elérni, üres ígéreteket gyártanak, és megoldásaik semmire sem jók. Ám éppen amiatt, hogy ezt már mindannyian tudjuk, talán van esély arra, hogy most másképpen alakuljanak a dolgok. A piaci befektetők nem sok jóra számítanak, tehát nem valószínű, hogy a hétvége után nagyon elszomorodnának – hiszen eleve semmi jót nem vártak. Igaz, hogy a formálódó európai megoldás nem az atomfegyver”, amire számítottam (=ECB korlátlan kötvényvásárlásai), hanem sokkal inkább egy B-52-es bombázóraj bevetése várható. Az európaiak a nagyon szigorú megszorítások politikáját, az IMF-jellegű mentőcsomagokat favorizálják, és ebben az ECB hajlandó is segíteni, de nem a teljes monetizálással, hanem nullára süllyedő kamatokkal, agresszív hitelnyújtási programokkal, standard jegybanki eszköztárral. Ennek következtében a kemény, tartós recesszió esélye továbbra is nagy. További következmény, hogy számos európai ország hozamszintjei tartósan magasan maradhatnak, de a szétesés folyamatát legalább sikerülhet meggátolni. Ez sem kevés. Emlékezhetünk, a hazai hozamok is sokáig az egekben maradtak még az IMF program elindulása utáni sok hónapon keresztül, ez igaz lehet Európában is. Európa tehát a nehéz, kínlódó utat választja. Ennek egyébként folyománya a magyar recesszió és a tartósan magasan maradó hozamok idehaza is. További fontos tény, hogy zajlik az európai credit crunch”, szívja vissza a bankrendszer a hiteleket, és ez már Ázsiában, a fejlődő országokban is érezhető. A hitelkínálat drasztikusan csökken a feltörekvő országokban is: Európa exportálja a lassulást.

További érdekesség a dollár-euró helyzete is. Úgy tűnik, hogy Európában monetáris lazítás ÉS gazdasági lassulás várható, míg USA-ban a gazdaság még sokkal jobb állapotban van ÉS nincs egyelőre további lazítás. E két tény egyértelműen az euró gyengülésének irányába hat.

A tőzsdéken túl sok a short és az alulsúlyozott befektető, így a rövidebb távon a megnyugvás, mint írtam korábban, eltarthat egy ideig, de a profitkilátások nagyon rosszak, nem hinném, hogy jövőre jó évük lesz a részvényeseknek.

 

Forrás: zsiday.hu