Adósságválság ide, pénzügyi összeomlás oda, fürdenek a pénzben az amerikai vállalatok

Összvállalati szinten ugyan továbbra is probléma az eladósodottság, de a csúcsvállalatok egy része egészen elképesztő pénztartalékot halmozott fel.
Az elemzők szerint az Apple működési eredménye a társaság már meglévő 100 milliárd dolláros* tartalékát a 2012. évben további 50 milliárddal növelné.

Az alábbi táblázat a 10 legnagyobb bruttó pénztartalék felett rendelkező cég adatait tartalmazza.

d3

A rengeteg pénz nem kevés fejtörést okoz a cégvezetőknek. A fejlett világban a biztonságos rövid lejáratú állampapírok kamata nulla, így a pénzügyi eredményt csak kis mértékben növelik a felesleges források.  A növekedési kilátások továbbra sem rózsásak, így a legtöbb vállalatnak nincs más lehetősége, mint a megnövelt osztalékfizetés és a részvény-visszavásárlási programok felgyorsítása. Nem véletlen, hogy az Apple is változtatott korábbi stratégiáján, osztalékfizetéssel és részvények visszavásárlásával jelentős pénzt juttat vissza a részvényeseknek.

Talán nem is kell komoly nyereségnövekedés a világban, hogy az egy részvényre jutó nyereség (EPS= a vállalati össznyereség osztva a részvények számával) növekedjen?

Nos, ha sokan követik az Apple példáját és a saját értékpapírok vissszavételének üteme felgyorsul, a nevezőben szereplő részvényszámok csökkenése bizony növeli a sokak által követett hányadost.

*Az Apple jelenlegi pénzállománya nagyjából fedezné a teljes magyar államadósság visszafizetését.