Agyrém, ha elmegy az áram

Súlyos veszteség lehet a fogyasztónak, veszteség a szolgáltatónak, minden szereplő rosszul jár vele, ha nem magas a szolgáltatásbiztonság. És nem az a fő gond, hogy a mikró óráját a konyhában újra meg újra be kell állítani. Ismerős? Vakmajom szerint segíthet egy észt innováció.

Hálózatkimaradás észrevétele azelőtt, hogy bekövetkezne – ezt tudja az észt Netfix. De nem a jövőbe lát, nem sci-fi, hanem az energiaszolgáltatók által telepített okosmérők, távoli leolvasást lehetővé tévő eszközök adatait elemezve előre felderíti az anomáliák egy részét, és a korai beavatkozást elősegítve költségmegtakarítást tesz lehetővé. Ott, ahol elterjedt a jelentős beruházást igénylő “okosság” infrastruktúrája.

Körülbelül 200 millió darab van már telepítve Európában, és kalkulációk szerint ahhoz, hogy 2030-ra 92 százalékos legyen az európai penetrációs ráta, 41 milliárd eurót (!) kell még rákölteni. Skandinávia élen jár, kvázi 100 százalékos elterjedtséggel (az észtek már totál skandinávok ebben), és – némileg meglepő módon – az új technológiák elterjedtségében általában nem túl élenjáró két nagy déli tagállam.

És természetesen olyan energiaárak kellenek hozzá, amelyek fedezetet nyújtanak az ilyen innovatív megoldásokat lehetővé tévő komoly beruházásokra. Annak is benne kell lennie az árban.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Nyersanyaghiány? Felesleges kongatni a vészharangot!

Kemi, Lappföld, Finnország: bezárt egy papírgyár a Balti-tenger partján, mert a papírra az elmúlt években csökkent a kereslet, amire hatással volt a távmunkával-távoktatással járó pandémia. Mint Vakmajom írta, egy évre rá egy Infinited Fiber nevű finn cég bejelentette, hogy 400 millió eurós beruházásból textilújrahasznosító üzemet nyit a helyén, amely majd olyan nagy divatcégeknek gyárt nyersanyagot, mint az Inditex vagy a H&M.