Újabb komoly AI-bukta a Google-től

Óriási lendülettel érkezett a Google az AI világába, de az eredmény nem olyan jó, mint szeretnék. A techóriás legújabb próbálkozása, az „AI Overview” nemcsak rendkívül rossz, de néha egyenesen halálos válaszokat ad.

Aki figyelemmel követi a mesterséges intelligenciát fejlesztő óriások csatározását, annak az elmúlt hetek már-már szappanoperába illő jelenetei igen sok szórakozásra (kevésbé jó humorú olvasóim számára inkább félelemre) adhattak okot.

Kezdjük azzal, hogy májusban az OpenAI teljes „superalignment-ért” felelős vezetősége felmondott, elmondásuk szerint a cég háttérbe helyezi a biztonságot a „csillogó új termékek” minél gyorsabb bevezetése érdekében. Ők voltak a cégen belül a felelősök azért, hogy majd az öntudatra ébredő AI törekvései megegyezzenek az emberiség törekvéseivel – tehát hogy ne nyírjon ki minket az AI, amint okosabb lesz nálunk. Ettől még bőven messze vagyunk, és inkább érzem ezt a sztorit egy cégen belüli hatalmi harcnak mint a „jó és a rossz erők összecsapásának”, ezért nem is fejteném ki tovább.

Nevetségesen rossz válaszok

Ennél sokkal érdekesebbnek (viccesebbnek) találom a Google újabb ballépését a mesterséges intelligencia integrálása terén. Ahogyan arról korábbi cikkemben már írtam, a Google képgeneráló algoritmusa nem aratott osztatlan sikert az „indiai pápa”, vagy a „fekete náci tiszt” ábrázolásokkal. Vissza is vonták ezt a remekül elsült projektet, és egy új, a Google fő tevékenységéhez sokkal közelebb álló újdonsággal jelentkeztek.

Ha az új funkciót engedélyező amerikai felhasználók beírtak egy kérdést a Google-be, a megszokott hivatkozások fölött egy, a mesterséges intelligencia által készített összefoglaló választ is kaptak „AI Overview” néven. Ezek a válaszok azonban nevetségesen rosszak.

Valaki beírta, hogy a sajt nem ragad a pizzára, amire a Google mesterséges intelligenciája azt javasolta, hogy adjon hozzá egy kevés „nem mérgező” ragasztót, hogy javítson a szósz állagán.

Nemcsak a főzés, az egyszerű számolás is nehezére esik, állítása szerint 1919 húsz évvel ezelőtt volt.

Napi 3 szál cigi, heti 8 nap edzés

Ilyen kezdet után valószínűleg senki nem kíván egészségügyi tanácsot kérni tőle, azonban ha elbizonytalanodnánk, hogy terhesen ajánlott-e cigarettázni, az AI megnyugtat, hogy napi 2-3 szál cigaretta még kifejezetten ajánlott is.

Kondis olvasóimnak üzenném, hogy nem érdekelnek a kifogások, a Google szerint heti 8 nap edzés is lehetséges, úgyhogy amíg ezt nem teljesítitek, sosem lesz elég jó formátok.

Valószínűleg a Gyalog Galopp-ból vagy a Tom és Jerry-ből tanuló AI állítása szerint amíg nem nézünk le, addig nem hat ránk a gravitáció miután leugrottunk egy hegyoldalról

Itt az egész koncepció érthetetlen, de hogy hogyan került a felsorolás végére a Coconut, igazán érdekelne.

Csótányok és SpongyaBob

Innentől kezdve kicsit durvább vizekre evezünk, aki az eddigi válaszokat nem találta kellően humorosnak, az a továbbiakat sem fogja. A SpongyaBob meséből ismert Sandy a mókus haláláról kérdezték a Google-t, amire egészen elképesztő választ adott. Ezt az epizódját speciel nem láttam a SpongyaBobnak, de nem is biztos, hogy szeretném.

Megtudtuk, hogy a csótány (angol nevén cockroach) honnan kapta a nevét.

És persze a PC agymosás sem maradhat ki a végén, ha már a Google-ről van szó, megtudhatjuk hány nembináris, transznemű, vagy leszbikus karakter van a Mario Kart videójátékban. Spoiler: Több mint azt gondolnánk!