Rasszista dolog fehér embereket rajzoltatni az AI-val?

Egy céges prezentációtechnika tréningre készülve érdekes dolgot fedeztem fel az OpenAI képrajzoló mesterséges intelligenciájával való interakcióban.

Egy nyitó slide-ot szerettem volna csinálni az AI-val, amin egy animált karakter arról prezentál, hogy mennyire szeret prezentálni.

Szuper minőségű képeket kaptam vissza, azonban furán éreztem volna magam, ha egy fekete fiúként ábrázolom önmagam a többiek előtt a tréningen, ezért kedvesen megkértem az AI-t, hogy lehetne-e olyan képet kérnem, ahol az ábrázolt személyek mind fehérek.

Erre az AI azt felelte, hogy mivel ő nagyon a szívén viseli a diverzitást és az én kérésem nem reflektálja azt a multikulturális környezetet, ami a mai világunkra jellemző, ezért nem teljesítheti a kérésemet. Ezen a válaszon eléggé meglepődtem, hiszen szép dolog az elfogadás, meg minden, de a tréningen akkor is csak fehér emberek fognak ülni.

Erre persze beindult a kísérletezős kedvem, és ha már csupa fehér emberekből álló képet nem volt hajlandó csinálni a diverzitás hiánya miatt, gondoltam megnézem, mi történik, ha csupa fekete bőrű embert szeretnék vele rajzoltatni. Vajon akkor is megtagadja-e az AI a kérésemet?

Érdekes módon ezt a kérésemet fennakadás nélkül teljesítette, semmi problémája nem volt a csupa fekete bőrű embert ábrázoló képpel.

Tudom, lerágott csont azon felháborodni, hogy az amerikai cégek túlzásba viszik a diversity & inclusion témát, de hogy egy mesterséges intelligencia ne legyen hajlandó végrehajtani a kérésemet e miatt, azon azért eléggé meglepődtem.

Persze elképzelhető, hogy velem van a baj, és nekem kellene változtatnom azon, hogy ne csak fehér emberek vegyenek részt a prezentáción…. Talán tényleg fel kéne rángatnom egy random fekete bőrű embert az utcáról, hogy meghallgassa ezt a rendkívül érdekfeszítő prezentációt, és akkor már nem csak csupa fehér emberrel lenne tele a tárgyaló. Azzal aztán igazán megmutatnám ennek az elnyomó fehér kultúrának, hogy mit tanított nekem a mesterséges intelligencia!

Agyrém…

A bejegyzés szerzője Énekes Tamás, az egyik ügyfélkapcsolattartó privátbankárunk, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: privatvagyonkezeles@hold.hu

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.