Akik nem ismerik a történelmet…

…azok kénytelenek saját kárukon megtanulni leckéit. Akár ezt is mondhatnám, amikor mostanában (sajnos elég gyakran) arról kérdeznek, hogy valóban reális opció-e az államcsőd. A válasz persze egyértelmű: épelméjű döntéshozóknak sem gazdaságilag sem politikailag nem elfogadható alternatíva, ez ugyanis minden tekintetben felér egy öngyilkossággal.

Először is politikailag. Nem nagyon van arra példa, hogy egy országot kormányzó erő túlélné az államcsődöt. Sőt, jellemzően az ilyet végrehajtó párt leggyakrabban felbomlik, vagy jobb esetben is marginalizálódik. Ennek oka az, hogy az államcsőd olyan súlyos nem szándékolt gazdasági következményekkel jár, ami kiváltja a nép haragját – és ez gyakran az utcán nyilvánul meg. Az államcsőd jellemzően zavargásokkal, halálos áldozatokkal, felfordulással, elszegényedéssel jár.

Nézzük gazdaságilag. Ha Magyarország nem tud vagy nem akar fizetni és mondjuk átveszi a jegybank felett az irányítást, hogy legalább forintban fennálló kötelezettségeinek eleget tudjon tenni, akkor természetszerűen az ettől bepánikoló emberek elkezdik kimenekíteni a pénzüket az országból. Ez a folyamat a hazai bankokból betétkivonással jár, miközben összeomlik a forint. Emiatt az államcsődök egyértelmű következménye, hogy meg kell szüntetni a hazai pénz szabad átválthatóságát (az ilyen esetekben csak a központi bankon keresztül az exportáló és importáló cégek számára lehetséges), és fel kell függeszteni a bankbetétek szabad kivehetőségét is, hiszen ha mindenki azonnal kivenné a pénzt a bankokból azok összeomlanának. Argentínában például havi 1000 pesot lehetett kivenni a bankszámlánkról. Tehát ilyen esetben nem lehet szabadon váltani devizát, sőt a hazai forintmegtakarításokhoz sem lehetne szabadon hozzáférni. Ez azonnal a hazai kereslet összeomlásához, emiatt a munkanélküliség megugrásához vezetne. Az államcsődöt jellemzően mély recesszió kíséri ennek folytán, ami igaz, hogy csak 1 évig szokott tartani, de addig eléggé súlyos. Az elszálló forint (amit egy idő után persze rögzítenének valamilyen árfolyamon az euróhoz) pedig inflációt okozna. Tehát munkanélküliség, infláció, és betétbefagyasztás kísérik a csődöt. Azt hiszem érthető, hogy felelős politikai erő miért nem választja ezt a lehetőséget, amíg van másik. És természetesen Magyarországon van másik lehetőség, nagyon messze vagyunk attól, hogy államcsődnek kellene következnie, bármiféle összehasonlítás Argentínával, vagy Görögországgal sántít.

Itt ugyanezt fejtegettem:
https://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20120112-visszavonulas-vagy-allamcsod-utobbi-nem-lehet-racionalis-opcio-orban-szamara.html

MÁS:

Az ECB szerint működnek a csodafegyvereik:
https://www.bloomberg.com/news/2012-01-12/draghi-says-debt-crisis-strategy-working-as-ecb-postpones-armageddon-.html

És valóban.

A 3-éves korlátlan jegybanki hitel és egyéb intézkedések gigantikus pénzmennyiséget juttattak a bankrendszerbe, és minden bank számára lehetővé tették a kockázatmentes pénzcsinálást. A recept egyszerû, leírtam korábban is, amelyik bank nem értette meg, az megérdemli, hogy tönkremenjen: Vedd fel a 3-éves ECB-hitelt 1%-on, vegyél belőle 3-éves olasz, spanyol, ír, stb. állampapírt 3-4-5-6%-on, és a hozamkülönbséget kockázatmentesen megkerested. Ez ingyenes, kockázatmentes profitlehetőség. Így tőkésíti fel a bankrendszert az ECB, miközben az állampapírpiacokat is megtámasztja. Ez az európai monetáris enyhítés, a QE egyelőre működik, s amíg ez így van, addig a gazdaság stabilizálódására is nagyobb az esély. Bár továbbra is azt gondolom, hogy Európában recesszió lesz 2012-ben, de akár az is lehetséges, hogy ezt el lehet kerülni, ha a jelenlegi pozitív folyamatok folytatódnak. Egyébként februárban lesz még egy 3-éves pénzosztás, tehát amelyik bank decemberben kimaradt a pénzesõbõl, az próbálkozhat még egyszer:Draghi said he expects“ substantial demand” for the ECB’s second batch of three-year loans that will be awarded on Feb. 29. Banks can borrow as much as they like against collateral and the ECB has widened the pool of assets that can be used for obtaining the funds. ” (magyarul: pénz lesz végtelen mennyiségben, és fedezetként minden szennyet be lehet tolni a jegybankhoz)

Ennek hatására egyre többen, egyre olcsóbban jutnak pénzhez a bankrendszeren kívül is. Pl:”Italy sold 12 billion euros of Treasury bills, meeting its target, with the rate on the one-year bills plunging to 2.735 percent from 5.952 percent at the last auction of similar-maturity securities on Dec. 12. Spain sold 9.98 billion euros of bonds maturing in 2015 and 2016, twice its maximum target. ”

Az, hogy az ECB orvossága mûködik, a legjobb hír a világgazdaság és egyben Magyarország számára is. Úgy tûnik, hogy az európai pénzügyi rendszer kitáncolt a szakadék szélére, lenézett a mélységbe, és most sikerült visszatáncolni…

Forrás: zsiday.hu