(Állam) kötvények

Bill Gross a világ legnagyobb kötvénybefektetője kiszállt az összes amerikai állampapírjából;
a 236 milliárd dollár eszközértékű Pimco Total Return Alapra vonatkozik a hír – ez a Gross által kezelt referencia alap ami az elmúlt tizenöt év legjobb alapja a maga kategóriájában.
Aki követi Gross nyilatkozatait nem meglepődhet meg. A QE2-t egész egyszerűen pilótajátéknak minősítette…
[Van érdekesség még ebben: a Pimco tanácsadó testületében ott ül Greenspan is… – vajon mi volt az ő véleménye a Gross és csapata döntéséről? :)]

Közben az európai periféria kötvényhozamai szépen emelkednek (a hároméves görög állampapír 17,67%-ig szökött fel, a tízévesek is kúsztak: 9,6% az ír, 7,6% a portugál, de a spanyol is 5,5% fölött), ezzel újra előrevetítve a helyzet megoldhatatlanságát. Vajon mikor hajlandó elfogadni a piac és a politikusok, hogy menthetetlen a helyzet?

Közben az európai parlament döntéshozói sörpik a szemetet a szőnyeg alá. Legfőbb szándékuk, hogy a kötvény short (CDS) lehetőségét tiltólistára tegyék. Azt gondolják, hogy ez majd megoldja a problémát(?). Pedig dehogy, lesz majd elég más eszköz amit így vagy úgy a befektetők megtalálnak és ezen keresztül teszik meg a kvázi kötvény shortjaikat (nem csodálkoznék ha a bankok újra előkerülnének). Cseberből vederbe.

Sokat fogunk még az államkötvényekről beszélni. Lerágott csont (lesz).

 

Fotó: commonsenseatheism.com