Meg kellene szabadulnom a MÁP Pluszomtól?

Valószínűleg igen. Nézzük, hogy mik az érvek, ellenérvek és a technikai lehetőségek!

A 2019 júniusa óta hetente kibocsátott Magyar Állampapír Plusz legnagyobb tételben lejegyzett sorozata a legelső, N240611 művésznevű, tehát 2024. június 11-én lejáró kötvény. Ennek pár napon belül kerül sor az éves kamatfizetésére, és így a tulajdonosok most választhatnak majd, hogy a névérték 100 százalékán visszaadják-e az értékpapírt a forgalmazónak.

Miért adnám el?

Minthogy a legrégebbi MÁP Plusz kamata most fog megemelkedni 5,5 százalékra, így bármilyen sorozatból is tartok, annak a jelenlegi kamata ennél csak alacsonyabb lehet. (Minden MÁP Plusz 3,5 százalékos kamatról indul, és ez az évek során sávosan emelkedik.) Manapság a piacon bárki által megvásárolható Diszkont Kincstárjegyek és Államkötvények egy-két éves időtávra szóló hozama 6,5-7 százalék között van. Tehát ugyanazon állami garancia mellett egyszerűen magasabb fix hozamot kapunk más értékpapíroktól, mint ha a MÁP Pluszt tartanánk.

Sokakban él még a tévhit az első ilyen lakossági állampapírok megjelenésének idejéből, hogy ezeknek az a különlegessége, hogy kamatadótól mentesek, míg más állampapírok hozamai után adóznia kell a magánszemélyeknek. A tévedés abból ered, hogy akkoriban a 2019. június 1-től kibocsátott állampapírokat tette adómentessé az állam. Tehát amikor 2019. június folyamán választhatott a befektető egy friss lakossági állampapír, vagy egy másik, hónapokkal azelőtt kibocsátott államkötvény megvásárlása közül, akkor valóban csakis a lakossági állampapír bizonyult adómentesnek. Azóta azonban számos piaci (tehát nem lakossági) államkötvény került kibocsátásra, amelyek kamatadómentesek a magánbefektető számára.

Ezt például ezen kincstárjegy-ismertető nyolcadik oldalának közepén lehet hivatalos forrásból ellenőrizni.

Mi a hátránya annak, ha eladom?

Ha a MÁP Pluszt egyszerűen egy Diszkont Kincstárjegyre vagy páréves időtávú államkötvényre cserélem, előfordulhat, hogy nagyobb árfolyamingadozást szenvedek el, mint a MÁP Plusz esetében.

Amikor MÁP Pluszt tartok, a számlavezetőm sosem mutatja ki, hogy amúgy épp 99 százalékon vagy mennyin adhatnám el.

Úgy tesz, mintha az értéke 100 százalék plusz a felhalmozott kamat lenne. Valójában az ilyen lakossági állampapírok visszavásárlási árfolyama folyamatosan változik, és jelentős részben a szolgáltatótól függ. Ugyanakkor valóban kisebb az ingadozása, mint sok más kötvénynek. Tehát például előfordulhat olyan eset, hogy Magyarországon hirtelen megemelkedik a kamatszint, és a két év múlva lejáró piaci államkötvényemet mondjuk 3-4 százalékkal alacsonyabb áron tudnám csak hirtelen értékesíteni, mint amennyiért vettem, míg ugyanebben a helyzetben a MÁP Pluszt lehet, hogy a bankom visszavenné tőlem csupán 0,5-1 százalékos veszteséggel. Tehát mivel a MÁP Plusz aktuális visszavásárlási árfolyama elég speciális banki és államkincstári döntéseken múlik, így, ha hirtelen ki kell szállnom belőle, lehet előnye (bár hátránya is).

Mit kell tudnom a technikai részletekről?

MÁP Pluszt visszaadni a legelőnyösebb mindig a kamatfizetést követő öt napon, ugyanis ekkor a forgalmazó köteles a névérték 100 százalékát kifizetni számomra érte. Kamatfizetések közti időszakokban már az Államkincstár árjegyzésétől és a saját pénzintézetemtől is függ, hogy mennyiért vennék meg tőlem.

Ami viszont nagyon fontos: mielőtt megválnánk a MÁP Plusztól, mérjük fel pontosan, hogy helyette milyen más befektetést választanánk, és azt hogyan érhetjük el!

Például számos bank nem szeretne azzal bajlódni, hogy kisbefektetőknek személyre szabottan értékesítsen olyan államkötvényeket is, amelyek nem kifejezetten lakossági állampapírok. Emiatt pedig az ilyen bankok irreálisan nagy jutalékkal hajlandóak csak teljesíteni egy olyan ügyfélkérést, hogy például 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyre cseréljenek MÁP Pluszt.

Érdemes tehát pontosan felmérni, milyen áron és milyen eszközt lehet a régi lakossági állampapírért cserébe választani! Az viszont nagyon valószínű, hogy lehet találni olyat, amely a saját időhorizontjuknak és kockázatvállalásuknak megfelelő, az egykor „szuperállampapírnak” nevezett MÁP Plusznál viszont jobban fial.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetésitanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.