Hogyan tovább, befektetők, az állampapírpiaci Jó Idők után?

A megugró állampapírhozamok alaposan átalakították a hazai megtakarítási piacot, rövid időn belül több ezer milliárd forint áramlott lakossági állampapírokba. A jó időknek azonban lassan vége, idén pedig nagyobb lejáratok és kamatfizetések lesznek, több száz milliárd forintnyi pénz keresi a helyét. Részvénybe, kötvénybe, ingatlanokba, kriptoeszközökbe vagy valami másba érdemes most fektetni? – ez volt a téma a Portfolio Investment Day 2024 konferencián.

A HOLD szakemberei több panelbeszélgetésen is részt vettek:

– Mi jön 2024-ben a lakossági állampapírok piacán? Kamatfizetések, lejáratok, új papírok. Lehetőségek és kockázatok

Szabó László felügyelőbizottsági elnök, tulajdonos

– Változó környezetben a bizalmi vagyonkezelés – Mi vár 2024-ben a szolgáltatókra és az ügyfelekre?

Soós Péter, senior privátbankár, partner

– Vezetői kerekasztal – Mit nyújt a szolgáltató, mit keres az ügyfél? Forintos vagy devizás eszközök a népszerűek? Mennyire önjárók a hazai ügyfelek?

Szabó Balázs, vezérigazgató

– Befektetési tanácsadás vagy vagyonkezelés? Melyik ügyfélnek melyikre van szüksége?

Nagy Attila vezető online vagyonkezelő

– Alapkezelői kerekasztal – Mibe fektetnek a profik 2024-ben?

Cser Tamás vezető részvényportfólió-kezelő, partner

Portfolio Investment Day 2024
Fotó: Stiller Ákos / Portfolio

Mi jön 2024-ben a lakossági állampapírok piacán?

Az esemény első panelbeszélgetésén a lakossági állampapírpiaci folyamatokról beszéltek a szakemberek. Az elmúlt 1,5-2 évben emelkedtek a hozamok, PMÁP-ban jelentős állományok halmozódott fel, miközben a MÁP+-ban lévő állomány jelentősen csökkent.

Szabó László, a HOLD Alapkezelő felügyelő bizottságának elnöke szerint már most, és a jövőben is rosszabb feltételekkel fogják kínálni az állampapírokat, mint az elmúlt időszakban, így ezeknek az aránya várhatóan csökkenni fog a megtakarítási szerkezeten belül. A szakember rámutatott arra, hogy a lakossági megtakarítások nagyon koncentráltak, nagyrészt alapkezelőkön keresztül vannak befektetve, így ha az állam nem bocsát ki a jövőben a nemzetközi – akár amerikai, vagy német – állampapírokhoz képest versenyképes konstrukcióval rendelkező papírokat, akkor nagyon gyorsan meg tud mozdulni a pénz – ez pedig megnehezíti az ÁKK feladatát.

Szabó László, a HOLD Alapkezelő felügyelőbizottsági elnöke
Fotó: Stiller Ákos / Portfolio

Befektetési tanácsadás vagy vagyonkezelés?

Nagy Attila, a HOLD Alapkezelő vezető online vagyonkezelője szerint, akinek van pénzügyi tudatossága, és kockázatvállalási hajlandósága, annak megfelelő opció a vagyonkezelés. A szakember kiemelte: vagyonkezelőként inkább érdemes diverzifikáltan, kevesebb kockázatot vállalva, kevesebb hozamot elérni, mintsem elveszíteni az ügyfelek pénzét.

Nagy Attila, a HOLD Alapkezelő vezető online vagyonkezelője
Fotó: Stiller Ákos / Portfolio

Mi is az a bizalmi vagyonkezelés? Miért jobb, mint egy végrendelet?

Soós Péter, a HOLD Alapkezelő senior privátbankárának elmondása szerint a bizalmi vagyonkezelés koncepciójának az az egyik fő célja, hogy a haláleset után a vagyon egyben, biztonságban maradjon – például ne egyből szálljon akár a kiskorú, megfelelő pénzügyi kompetenciákkal még nem rendelkező örökösre (vagy unokára) a vagyon, vagy annak egy része, hanem később öröklődjön olyankor, amikor az örökös már kompetens a vagyon kezelésére vagy a vonatkozó tevékenységekre, például egy szülő által alapított vállalat vezetésére.

Soós Péter, a HOLD partnere, senior privátbankára
Fotó: Stiller Ákos / Portfolio

Vezetői kerekasztal: mit nyújt a szolgáltató, mit keres az ügyfél?

Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy ma jóval bonyolultabb egy befektetési döntés a 2019-es állapotokhoz képest, amikor az alacsony kamatkörnyezetben egyszerűen állampapírba fektettek az ügyfelek. Előre meghatározott hozamelvárással rendelkezni nem célszerű, a jelenlegi környezetben alacsonyabb kockázatot érdemes vállalni, mint tavaly – mindig a környezethez kell igazítani a kockázatvállalást, emelte ki Szabó. Ebben a magasan értékelt piaci környezetben (történelmi csúcsközelben a vezető tőzsdék) semmi sem biztos, nagyon kevés szakértő láthatja jól a helyzetet.

„Óvva intek mindenkit attól, hogy elhiggye a szakértőknek, hogy mi lesz a Csodálatos Hetes részvényeivel, ez egy elképesztően nehéz kérdés.”

Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő vezérigazgatója beszél
Fotó: Stiller Ákos / Portfolio

A HOLD-nál most ebben a sztoriban nem vállalnak szerepet, inkább egyedi részvényekkel keresik a jó hozamot hosszú távon, elsősorban Európában.

A devizás eszközök tekintetében elmondható, a HOLD ügyfelei körében az 50-40-10-es forint-euró-dollár arány a jellemző, a tavalyi évben még inkább megnőtt az igény a külföldi devizák iránt. Ami pedig kriptopiacot illeti, kisebb kitettséget tartanak ezen a területen a portfóliókban, a cégvezér kicsit optimistább a területtel kapcsolatban a beszélgetőtársakhoz képest, szerinte egyfajta digitális aranyként tud működni a bitcoin, ez pedig önmagában ad neki egy értéket.

Portfolio Investment Day, 2024. február 22.
Fotó: Stiller Ákos / Portfolio