Balásy Zsolt: Egy esetben van értelme az állampapíros NYESZ-nek

A HOLD Alapkezelő (Beat) portfóliókezelője szerint az állampapíros NYESZ-számla egyetlen előnye, ha valakinek ez a kapudrog a megtakarítások világába. (Egyébként hosszú távú alacsony kockázat egyenlő alacsony hozam…)

Február elejétől nyithatunk nyugdíj-előtakarékossági állampapírszámlát a Magyar Államkincstárnál. A kormánynak nem titkolt célja az, hogy az állampapír a nyugdíj-előtakarékossági piac egyik komoly szereplőjévé lépjen elő. A Pénzcentrum által megkérdezett szakértők (köztük Balásy Zsolt) ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy hátrányai is vannak ennek a megtakarítási formának – okos taktikázással ugyanakkor nagyon is megérheti az az előtakarékossági forma.

Az apróbetűs rész

Az előtakarékoskodónak a számlanyitást megelőzően 5 ezer forint befizetést kell teljesítenie a fő értékpapírszámlájára. A befizetés után a nyugdíj-előtakarékossági számla Ügyfélkapun keresztül nyitható meg, ezt követően a Webkincstáron és Mobilkincstáron keresztül is intézheti megtakarításait az ügyfél.  Aki ilyen módon takarékoskodik, személyi jövedelemadó-visszatérítésre is jogosult, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20 százaléka, de maximum 100 ezer forint.

Ráadásul, ha így járunk el, akkor az ezért járó adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható.

Nagyon fontos, amit Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője kifejtett a Pénzcentrumnak:

„Ami minden NYESZ-számlára, és így a kincstárira is igaz, hogy adómentes pénzkivételnél a 10 éves időtáv mellett a nyugdíjba vonulás is feltétel, minden más esetben fájó adózási vonzattal járhat az idő előtti pénzkivétel. Ha például letelt a 10 év a számlanyitás óta, de még nem vonultunk nyugdíjba, nemcsak a kamatokra kell megfizetni a 15% szja-t és 13% szochót, hanem az adójóváírás 120%-át is vissza kell téríteni.

Ha még nem telt le a 10 év, de közben már nyugdíjba vonultunk, akkor is meg kell fizetni a kamatokra a 15% szja-t és 13% szochót. Fontos az is, hogy részkivétre nincs lehetőség, tehát ha feltörjük a NYESZ-en lévő megtakarítást, a teljes összeget fel kell venni, és a számla megszűnik.”

Balásy Zsolt: egy esetben éri meg

Kevésbé van meggyőződve a nyugdíjcélú állampapír-megtakarítások nagyszerűségéről Balásy Zsolt, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője:

„A megtakarítás minden formája örömteli. Pláne, ha hosszú távú. Csak, ha már hosszú táv, akkor pont nem a kockázatmentes államkötvényeket jó választani, hiszen ha van működő hüvelykujj-szabály a befektetések világában, az az alacsony kockázat egyenlő alacsony hozam.”

Mindenesetre ha valakinek az állami NYESZ-számla a “kapudrog” a megtakarításokhoz, akkor üdvözöljük, de idővel azért nézzen körül, hogy hosszútávon milyen kockázatosabb (azaz potenciálisan magasabb hozamú) befektetési lehetőségek vannak a világban.”

Az elemző azt is hozzátette, hogy szerinte egy esetben éri meg ezt a megtakarítási formát választani.

„Az adóvisszatérítést is ennek perspektívájában érdemes nézni: egy 20 év múlva esedékes NYESZ-en az első évben kapott 20% adóvisszatérítés mondjuk évi 1% plusz hozamot jelent a 20 évre nézve. Ennél az évi 1%-nál lényegesen magasabb plusz hozamot lehet elérni kockázatosabb eszközökkel. De ha valakinek egy éve van nyugdíjig, annak biztos, hogy nagyon megéri”

– mondta még a Pénzcentrumnak Balásy Zsolt.