Az Amazon drágasága: jön a Gyűrűk Ura-sorozat

A valaha volt legdrágább sorozattal emelik a tétet a streamingháborúban Jeff Bezosék.

Hiába a gigaköltségvetés, amely bármelyik stúdiót a tönk szélére állítana, J.R.R. Tolkien világa legalább akkora szenvedélye az Amazon-alapítónak, mint az űrutazás – olvasható a Vanity Fair múlt héten megjelent beharangozójában az ősszel debütáló,

egymilliárd dollárnál is nagyobb költségvetésű Gyűrűk Ura-sorozatról.

Az Amazon Prime-ra készülő széria első előzetesét a hétvégi Super Bowl-döntő szünetében, hétmillió zöldhasúért vetítették le.

Félmilliárd dolláros bébi

A rajongók felcsigázása már hónapok óta tart. A készítők még tavaly tavasszal közölték, hogy csak az első évadra 465 millió amerikai – 650 millió új-zélandi – dollárt, friss árfolyamon 147 milliárd forintot áldoztak. Összehasonlításképp, a Trónok Harca (HBO) évadonként nagyjából 100 millió dollárt kóstált, a Vaják (Netflix) második szériája részenként 10 millió dollárból készült el. Az eredeti Gyűrűk Ura-trilógia (2001-2003) 280 millió, a Hobbit-hármas (2012-2014) összesen 745 millió dollárba került.

Az eddigi hírek szerint az Amazon hatrészes nyitóévaddal tervez, ez epizódonként 77,5 millió dolláros költségvetést jelent – persze árnyalja a képet, hogy az 5 szezonosnak szánt sorozat legtöbb díszlete, jelmeze, infrastruktúrája is a kezdeti büdzsét terheli. A lényeg: a premier még messze van, de a gyártók már most arról kommunikálnak, hogy a bőven az egymilliárd dollárt meghaladó költségvetésével A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi lesz a valaha volt legdrágább sorozat.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az Amazonnak egyáltalán az 250 millió dollárjába került, hogy 2017-ben megszerezze a franchise jogait a Warner Bros.-tól – a pletykák szerint komoly licitversenyben megelőzve a Netflixet és a HBO-t. A gyártás szorosan együtt dolgozik az eredeti könyveket megálmodó J.R.R. Tolkien szellemi örökségét gondozó Tolkien Estatetel, azonban Peter Jackson, a modern Gyűrűk Ura-mozik atyja nem részese a projektnek. Nagy érvágás, de az új-zélandi rendezőt vígasztalhatja, hogy a Forbes nemrég közzétett listája szerint ő most a szórakoztatóipar leggazdagabb alakja,

Steven Spielberg és George Lucas után a történelem harmadik rendezője, aki a filmkészítésből milliárdos lett,

miután 2021-ben eladta az elsősorban vizuális effektekkel foglalkozó cégének, a Weta Digitalnak egy részét, 1,6 milliárd dollárért.

Viszlát, Új-Zéland!

Nem ez az egyetlen lépés, amivel Jeff Bezosék szakítanak a Peter Jackson-i örökséggel: az első évad leforgatása után „rázta meg” a Középfölde-szerelmeseket a hír, hogy a második évadra a teljes forgatást, minden díszletet és a stáb mozdítható tagjait Nagy-Britanniába költöztetik a franchisenak több mint húsz éve otthont adó Új-Zélandról. Az Amazon hivatalosan azzal érvelt, hogy így – a Trónok Harcához hasonlóan – lehetőséget kap a gyártás, hogy Európa számos helyszínén forgathasson, és egyébként is, Tolkien az angliai vidék klímájáról másolta le a Megyét. Szempont volt még, hogy a mintegy fele részben brit stábnak nem kell újra olyan helyzetekkel megküzdenie, mint amikor a járvány csúcsán két évig nem hagyhatták el a szigorú korlátozásokat követő Új-Zélandot.

A stúdiót az sem hatotta meg, hogy a szigetország a minden náluk forgatott nemzetközi filmes produkciónak járó 20 százalékos adóvisszatérítés mellett további 5 százalék ösztönző kedvezményt kínált fel az Amazonnak. Mivel szakítanak Wellingtonnal, az első évad gyártására „csak” a 20 százalékos lehetőség vonatkozik, ezzel 114 millió dollár folyik vissza a vállalat kasszájába.

A hatalom gyűrűi

Mire számíthatunk? A sorozat többezer évvel a Hobbit és az eredeti trilógia előtt játszódik, amikor a hatalom gyűrűit kovácsolták. A beharangozó azt ígéri, a széria számos új helyszínnel, karakterrel, kultúrával és mesével bővíti a tolkieni univerzum mozgóképes megtestesülését.

Az Amazon Studios vezetője, Jennifer Stalke a Hollywood Reporter kerekasztal-beszélgetésén azt nyilatkozta, hogy a stúdió nagyon magabiztos a sorozat várható nézőszáma terén.

“A nyitóévad 465 milliós költségvetése jó apropó egy szexi vagy kattintásvadász főcímhez, azonban nekünk, a gyártóknak egy új világ alapjainak megteremtését jelenti, amire egy teljes sorozatot építünk”

– mondta, hozzátéve, hogy a színészgárda és a stáb több mint 1000 fős létszámán sem tudtak, vagy akartak spórolni.

Nem lankad a streamingháború

A koronavírus-járvány karanténkorlátozásai a streamingszolgáltatók felé terelték a filmek és sorozatok otthon ragadt szerelmeseit. Most, hogy (talán) kezdjük magunk mögött hagyni a pandémiás helyzet csúcsát, nagy fejtörést okoz, a piac királyai hogyan fogják tudni megtartani és bővíteni az előfizetőszámukat.

Mint írtunk róla, a Netflix év elején egy csatát biztosan elvesztett.

A cég csalódást keltő negyedéves előfizetői számokat publikált, erre múlt héten a Disney még az elemzői várakozásokat is túlszárnyalta: Mickey egérék 2021 utolsó negyedévében 11,8 millió új előfizetőt szereztek, közben a Netflix „csak” 8,3 milliót – az előbbi vállalatnak 130, utóbbinak 220, a szélesebb szolgáltatáscsomagot kínáló Amazon Primenak 200 millió feliratkozója van összesen.

A háború erős szezonnal folytatódik: a Disney+-on május 25-én debütál az Obi-Wan Kenobi-sorozat, a Prime Videón pedig szeptember 2-án lesz a Gyűrűk Ura-széria premiere. Közben a Netflixet sem kell félteni, hiszen idén – a rengeteg saját gyártású újdonság mellett – friss évaddal folytatódik például a Stranger Things, a Korona, a Bridgerton és a Vaják is.