Amazon, újabb rekord!

Hétfőn minden eddigi hozamrekord megdőlt az amerikai vállalati kötvénypiacon. Az Amazon 10 milliárd dollár forrást tudott bevonni 3 évre 0,4%-os éves kamattal! Ez csupán 0,2%-kal magasabb kamatszint, mint amit maga az Amerikai Egyesült Államok fizet kötvényei után hasonló futamidőre! Összehasonlításként, a vállalatnak 2017-ben még 1,9%-os éves kamatot kellett fizetnie a 3 éves futamidejű kötvényei után.

A hitelszerkezet optimalizálásának érdekében az Amazon hosszabb futamidejű kötvényeket is kibocsátott az aukció során. 7 évre 1,2%-on, míg 10 évre 1,5%-on tudott forrást bevonni a cég.

Forrás: twitter.com/bloombergtv

Az Amazon nagyon jól időzítette a lépését, ugyanis a Fed szükség esetére gyakorlatilag korlátlan pénznyomtatást jelentett be a tavasz folyamán, ami után likviditásbőség alakult ki a piacon. A cég pedig gyorsan ki is használta a lehetőséget. Az Amazon eddig nagy nyertese a koronavírus okozta válságnak, hiszen a cég 2020 első negyedéves árbevétele 75,5 milliárd dollár volt, szemben a 2019-ben elért első negyedéves 59,7 milliárd dollárral. Az árbevétel robbanásszerű növekedését a karantén miatti online rendelések felpörgése okozta elsősorban.

Azonban a jövőbeli növekedési pályáról és értékteremtésről is szeretnének gondoskodni a vállalaton belül. Piaci információk szerint nem sokáig ülnek majd a most bevont forráson. 3,8 milliárd dollárt hamarosan el is költenek akvizícióra. A célpont az Zoox nevű cég. A Zoox önvezető járműveket fejleszt, és a fejlesztései által élen jár az autóipar, a robotika és a megújuló energia területén egyaránt. Egyébiránt a vállalatvezetés törekvéseit a piac is szemmel láthatóan jutalmazza. Az elmúlt három évben a vállalati kötvény kamata közel ötödére esett, míg a részvény árfolyama háromszorozódott.