Adósságplafon utáni élet: ezer milliárd dolláros hitelfelvételre készül Washington

Májusban az amerikai adósságplafon emeléséről szóló vita tartotta izgalomban a befektetőket. Az amerikai kongresszus, illetve kormányzat cselesen egy maguk által kreált katasztrófát kerültek el, amikor az utolsó utáni pillanatban, június első napjaiban megszavazták a plafon emelését. Új adósságfelvétel hiányában a Pénzügyminisztérium napokra került attól, hogy kifogyjon a pénzből és számlái nem teljesítése révén technikai államcsődöt kelljen jelentenie. Végül a mesterséges katasztrófa elmaradt, és némi költségfaragás/fagyasztás mellett a demokrata oldalon a republikánusok megszavazták a plafon emelését a következő két évre – utóbbi a közelgő elnökválasztások révén a demokratáknak kedvez.

Fellélegezni ugyan lehet, hogy a teljes összeomlás elmaradt, de továbbra is érdemes szemmel tartani az amerikai állampapír-piacot.

Az “adósságplafon-vita” alatt a Pénzügyminisztérium kénytelen volt a tartalékait égetni, hogy fizetőképes maradhasson; míg a megegyezés a szövetségi államháztartási hiányt korlátozta, de nem szüntette meg. Így jelenleg a Janet Yellen vezette minisztériumra két fő feladat hárult:

i) fokozatosan visszaépíteni a kormány tartalékait, és

ii) megfinanszírozni az állampapírpiacról az idei hiányt.

Mindezt amellett, hogy az amerikai banki piac a márciusi bankcsődök és magas finanszírozási kondíciók mellett már így is túlfeszített, valamint a Fed is elkezdte leépíteni eszközállományát, likviditást szívva ki a rendszerből.

A JPMorgan becslése szerint Washingtonnak 2023 végéig 1100 milliárd dollárnyi rövid lejáratú kincstárjegyet kellene kibocsátania, a következő négy hónapban 850 milliárd dollárnyi nettó kibocsátással. A kormány több mint ezer milliárd dolláros hitelfelvétele növelni fogja az ország bankrendszerének terheit, ahogy Washington visszatér a piacokra az adósságplafon-vita után – tovább szűkítve a likviditást és versenyezve a magánszférával az elérhető forrásokért. A kibocsátások újfent de facto monetáris szigorításnak felenek meg, miután a pénzügyi kondíciók a fent említett okok miatt így is jelentősen szigorodtak az elmúlt bő egy évben.

A piac egyik fő aggodalma az lehet, hogy az új kibocsátások puszta volumene feljebb fogja nyomni az államadósság hozamát, és elszívja a készpénzt a bankbetétekből. Összeomlás nem jött az adósságplafon körüli vita miatt, de a piaci stresszek időszaka még nem ért véget.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.