Nem lankad az amerikai bérletidíj-infláció

Vakmajom: Az amerikai országos medián havi 2000 dollár fölé kúszott, a New York-i pedig már havi 3500, éves 35 százalékos ütemű emelkedéssel, de akad olyan belső zóna is, ahol egy egyszobás lakás medián bérleti díja havi 4000 (!) dollár fölé ment.

Tekintve, hogy a New York-i mediánbér évi 67 ezer dollár, ez sokaknak igen nehezen megfizethető. Sőt, mivel a tulajdonosok gyakran csak olyannak adják ki a lakást, akinek az éves bére a negyvenszerese a havi lakbérnek, egy 4000 dolláros lakbérű lakáshoz évi 160 000 dollár jövedelemmel kell rendelkezni.

Az ok: a kereslet meghaladja a kínálatot. A Fed a kamatokkal szeretné lehűteni az inflációt, egyelőre 3,25-3,5 százalék körül tetőző kamat van beárazva, de a jelek szerint a bérletidíj-inflációt, ami része az inflációs kosárnak, az eddig bekövetkezett, illetve beárazott szigorítás egyelőre meg se hatotta.

Egyszobás New York-i lakások bérleti díjának mediánja
Forrás: WSJ, Vakmajom Facebook-oldala

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe Biden még az elődjénél is rosszabbul áll a felmérésekben, sőt a második világháború óta tartó időszak elnöki átlagával szemben is.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.