Amerika szívességet tesz a dollárhegemóniával a nagy kihívóknak (is)

Miért jár(t) jól a dollárhegemóniával egyszerre a Wall Street és az ázsiai melós is? Mivel járna a zöldhasú szerepének csökkenése az ikerdeficittel küzdő Egyesült Államoknak? Ez egyáltalán a most bővülő BRICS célja? – erről kérdezték a Millásreggeliben Ifkovics Ábrahámot, a HOLD Alapkezelő elemzőjét.

A szakember nemrég írt hosszabb elemzést a témában a HOLDBLOG-on.

„Azért a dollár a világpénz, mert Amerika képes és hajlandó akkumulálni, azaz beszívni a világ nagyrészének többletmegtakarítását. Ez külkereskedelmi többlet formájában ölt testet.

Mit jelent ez? Amikor Kínában vagy más országban, például Németországban többlet ipari kapacitás keletkezik, azt nem tudják máshol elhelyezni, csak az Egyesült Államokban, mert ott van kellően nagy piac és kellően sok és erős fogyasztó, akik képesek felvásárolni azt a terméktöbbletet, amit a világ más részein előállítanak.

Tehát nem feltétlenül az Egyesült Államoknak szívesség, hanem az ő részükről szívesség, hogy hajlandóak akkumulálni a többletmegtakarításokat”

Ifkovics Ábrahám szerint ez a dollár nemzetközi szerepének (egyik) kulcsa, ami prognosztizálja, hogy még sokáig nem kell a politikai zajnál mélyebb, de facto szinten temetni a zöldhasú hegemóniáját.

A teljes beszélgetés elérhető a Millásreggeli Spotify-csatornáján (35:56-tól):