Uram, szankció érdekel?!

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a szankció az új amerikai módi. Az alábbi ábrán az látható, hogy mely országokkal szemben van érvényben valamilyen amerikai korlátozás.

Forrás: Wikipédia (Képernyőfelvétel)

Ma a világ lakosságának körülbelül egyharmada él olyan országban, amellyel szemben valamilyen szankciót alkalmaz az Egyesült Államok. Persze, mint a világ vezető gazdasági és katonai hatalma szeretné ezen pozícióját hosszú távon megtartani. Világos. Azonban Washintogn a saját hegemón szerepének fenntartására való törekvése során számos – magára nézve is – negatív folyamatot generál.

Egyre több feltörekvő ország gondolja úgy, hogy itt az ideje ellenpólust formálni. Magyarán egy többpólusú világrend van kialakulóban. (Ebbe illeszkedik az ukrajnai háború a Nyugat és Oroszország között, vagy a BRICS-országok együttműködése, a „blokkosodás” és az új hidegháború veszélyei).

Forrás: The Economist, Twitter

Az ábrán az látható, hogy az elmúlt két évtizedben Kína és az Amerika helyet cserélt a világkereskedelmi volument illetően; 75 százalékról 25 százalékra esett az USA aránya, míg Kínáé ugyanilyen mértékben nőtt.

A millennium óta egyre több ország gondolta úgy, hogy a kereskedelem területén diverzifikálni szükséges , aminek meglett az eredménye: mára nem mindenki tekint stabil devizatartalékként az USD-re, és előtértbe kerülnek a bilaterális elszámolások (illetve felértékelődött az arany szerepe, amiről nemrég írtunk).

Úgy gondolom, hogy a feszültség fokozódni fog a világban, katonai és gazdasági téren egyaránt.

A jogbiztonság kérdése globálisan is előtérbe fog kerülni. A volatilitás nőni fog a piacokon és a folyamatok emelni fogják az inflációt, hiszen a növekvő populizmus és a növekvő protekcionizmus egyaránt inflatorikus hatású.

A Világ Csendőre maradhat Amerika? Meddig?

Orosz-ukrán háború, tajvani konfliktus, egyéves afganisztáni kivonulás – alaposan nyomás alá került a geopolitikai vezető szerepet betöltő Egyesült Államok. A feltörekvő kihívókról, az amerikai álomból felébredésről, a washingtoni politikai játszmákról és a tőkepiacok ebben betöltött szerepéről kérdeztük Dr. Mártonffy Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének vezetőjét.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.