Szavaz a világ, és benne minden amerikai

Számtalan írást olvashattunk már idén az „emberiség fele a szavazóurnákhoz fog járulni” vagy hogy „több mint 4 milliárd ember választ” felütésekkel. Hogy jön ez ki? Összesen 76 országban, valamit az Európai Unióban rendeznek idén elnöki, parlamenti és/vagy önkormányzati választásokat – a világ tíz legnépesebb nemzete közül nyolcban; Indiában, az Egyesült Államokban, Indonéziában, Pakisztánban, Brazíliában, Bangladesben, Oroszországban és Mexikóban.

A korábbi részvételi arányokat figyelembe véve 2024 során várhatóan kétmilliárd ember teszi le a voksát.

Forrás: Economist (Képernyőfelvétel)

A nagy számok után nézzünk egy kicsit a dolgok mögé. Sok választás nem tekinthető teljesen demokratikusnak, ezt szemléleti az Economist ábrája. Ezek „előre lejátszott meccsek”, így nagy eséllyel nem lesz érdemi trendfordító hatásuk a lokális kormányzásra.

Merőben más a helyzet például Washingtonban, ahol hosszú és éles küzdelem zajlik az amerikai elnöki székért. A novemberi győztes irányt fog szabni a Föld GDP-jének 25 százalékát adó országának, és hatása lesz a teljes világgazdaságra és -politikára.

Bejegyzésem további részében a jubileumi hatvanadik elnökválasztás lehetséges kimenetelinek következményeit veszem górcső alá.

A demokraták befutó jelöltje a regnáló elnök, Joe Biden, a republikánus oldalon pedig minden bizonnyal – Nikki Haley szerdai visszalépése óta – Donald Trump lesz, ezért e két merőben különböző karakter legfontosabb értékkülönbségeire koncentrálok.

Kereskedelmi politika

Trump korábbi elnöksége alatt az Egyesült Államok számos protekcionista kereskedelmi intézkedést vezetett be, például a kínai, illetve az európai uniós importra kivetett vámokat. Egy újabb elnöki ciklusban fennáll a veszélye annak, hogy további kereskedelmi korlátozásokat vezethet be más országokkal szemben. Ezt támasztja alá, hogy a múlt heti kampányrendezvényén kijelentette, hogy a 100-200 százalékos vámokra – viszonossági alapon – hasonló intézkedésekkel fog válaszolni, Hammurapi legszebb napjait idézve…

Biden megválasztása esetén folytatódhatnak a Kínával való kereskedelmi tárgyalások, amelyek, tegyük hozzá, jelentős kockázatokat is hordozhatnak azon iparágaknak és szegmenseknek, amelyek érintettek a konfliktusokban (és nem érdekeltek a túl szoros közeledésben).

Jó példa erre a távol-keleti e-autók piacnyerése, az olyan nyugati márkák kárára, mint a Tesla és a Volkswagen – erről nemrég bővebben írtunk a HOLDBLOG-on.

A regnáló elnök szerint a kínai „okosautók” komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek – adatgyűjtés, távvezérlés –, így újabb szankciók jöhetnek ezen termékekkel szemben, akár még ebben a ciklusban.

Nemzetközi kapcsolatok

Amíg Biden tovább erősítheti az Államok nemzetközi szövetségeit és partnerségeit – különösen a NATO-val –, addig Trump az „America first” szellemiségében korábban sem félt konfliktusokat vállalni, akár az európai és közel-keleti szövetségeseivel sem.

A republikánus vezér hatalomra jutása kibillentheti (vagy más értelmezésben a „helyes” mederbe terelheti) a diplomáciai kapcsolatok és a geopolitika egyébként is ingatag helyzetét.

Donald Trump és Kim Dzsongun 2019-ben
Forrás: Handout/Dong-A Ilbo via Getty Images

Befektetések és technológia

Mindkét politikustól szigorúbb szabályozásokat várhatnak a nagy technológiai vállalatok és a közösségimédia-platformok üzemeltetői. Trump például egyenesen betiltaná a Tik Tok-ot.

Tény, hogy regnálása alatt a piacok gyakran nagy kilengésekkel reagáltak a volt elnök szélsőséges nyilatkozataira, ami időnként instabilitáshoz vezetett a részvénypiacokon és más pénzügyi eszközök terén is. A Biden által kezdeményezett gazdasági ösztönzőcsomagok és beruházási programok – American Rescue Plan, Infrastructure Investment – hozzájárultak a zöld technológiák és a fenntartható fejlődés térnyeréséhez.

Környezetvédelem és energiaipar

Teljesen eltérő nézeteket vall a két jelölt ebben a kérdésben, Trump az elmúlt években visszalépett az Egyesült Államok részvételéből számos nemzetközi környezetvédelmi megállapodásban – emlékezzük vissza akár a Párizsi Egyezményre –, a környezetvédelmi szabályozások lazítására számíthatunk megválasztása esetén, mit sem törődve a klímaváltozás következményeivel.

Biden elnöksége alatt az Egyesült Államokban fontos szerepet kapott a környezetvédelem és az alternatív energiaforrásokra való átállás, ami nem jelent jó hírt az energetikai cégeknek, különösképpen az olajipari vállalatoknak.

Migrációs politika és társadalmi polarizáció

Joe Biden elnökként törekedett a migrációs politika reformjára. Humanitárius(abb) megközelítéssel visszafordította politikájában Trump bevándorlási korlátozásainak jelentős részét, beleértve a gyerekek elválasztásának gyakorlatát a családjuktól. Újranyitották a déli határ mentén található menekülttáborokat és jogi segítséget nyújtanak az Amerikába érkezőknek. Trump ezzel szemben A bárányok hallgatnak című filmben szereplő Hannibal Lecterhez hasonlította a bevándorlókat egy hétfői interjúban.

Érdemes megjegyezni, hogy a bevándorlásellenes retorika a volt elnök aktuális kampánybeszédeinek egyik fő elemévé vált. Mindenki döntse el, mennyire kockázatos ez egy olyan országban, ahol, kis túlzással, mindenki „bevándorló”!

Egy biztos: egy társadalmilag nagyon felfokozott pillanatban kell két nagyon ellentétes lehetőség és karakter között választania a szavazóknak.

Múlt hétvégén így összegezte a CBS a párharc kilátásait:

Forrás: CBS News (Képernyőfelvétel)

Az érintett témákból jól látszik, mennyire megosztó az indulók megközelítése, a verseny mégis szoros. Hét elején, az ún. „szuperkedden” 15 államban tartottak előválasztást, amelyen mindkét jelölt elsöprő győzelmet aratott a maga térfelén. Némileg csökkent a Biden és Trump közötti különbség országosan, ám Trump vezetése (statisztikailag) még mindig érdemi.

A New York Times által publikált adatok megerősítették a véleményt, miszerint az amerikaiak többsége úgy véli, hogy Joe Biden túl idős a hatékony vezetéshez. Még szerencse, hogy Trump egy ereje teljében lévő fiatal állampolgár…

Jelen blogbejegyzés szerzője Raffai András, az egyik ügyfélkapcsolattartó privát bankárunk, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: privatvagyonkezeles@hold.hu

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.