Gázpiac: jön Szaúd-Amerika

A környezetvédők és “klímatanácsadók” nyomására az Egyesült Államokban eddig nem volt túl kedvező az engedélyezési környezet LNG üzemek és terminálok építésére. Vakmajom szerint az orosz szankciók miatt e téren most jöhet a 180 fokos fordulat.

Az utóbbi években a zöld minősítésre vágyó befektetők messziről kerülték a cseppfolyósított gázt (LNG-t), hiszen a Biden-adminisztráció eleve nagyon ellenséges volt a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben. Hasonló okokból finanszírozást is nehéz volt találni a kapcsolódó projektekre. Beszédes, hogy 13 olyan félkész LNG üzem található Amerikában, melyeknek már ugyan van engedélye, de nem sikerült befejezni az építésüket.

Egyértelműen látszik, sokkal több gázt tudtak volna eladni és kitermelni az amerikaiak, ha a szabályozás nem lett volna ilyen ellenséges a szektorral szemben.

Nos, a putyini agresszió és azt követő amerikai-európai gázkereskedelmi egyezmény hatására egy 180 fokos fordulattal véget ért a fosszilis energiahordozó lejtmenete: nagyberuházások fognak indulni és fokozódni fog a kitermelés.

A háborús konjunktúrát előre beárazandó, a szektor részvényei (EQT, SWN, LNG) már most szárnyalnak.

Ebből három dolog látszik:

1. Az USA egyáltalán nem volt felkészülve rá, hogy ilyen drámai módon megugrik majd a globális kereslet a cseppfolyósított gázra, ami első számú geopolitikai eszközzé vált hirtelen. A zöld narratívában utazó demokraták különösen ellenségesek voltak a fosszilisokkal szemben, az ő fókuszukban a “zöld átállás” volt. A gázszektor szereplői csókoltatják Putyint, hogy kihozta őket a szabályozói karanténból.

2. Meg kell jegyezni, az amerikai szabályozás és politika nagy rugalmasságát mutatja, hogy akár egy nap alatt tudnak fordulatot venni, ha kell. Mivel az USA a legnagyobb kőolaj- és földgázkitermelő, paradox módon a putyini agresszió Amerika durva geopolitikai megerősődését hozta el: most ő az egyetlen, az igazi szuperhatalom. A világ első számú demokráciája Szaúd-Amerika lesz, ha kell. Megvan a tőkéje, a szabadpiaca, a szakértelme, hogy, ha van rá kereslet, ontsa a világra a szabad gázt – természetesen és nagyon helyesen profitért. Csak a nyereségérdekeltség tudja megteremteni azt a szükséges, nagyobb kínálatot, amivel függetlenedni lehet Moszkvától, és aminek hatására az árak majd mérséklődni fognak a jövőben.

Magasabb árak = több profitkilátás = több beruházás = több kínálat = alacsonyabb árak.

3. Már megint kiderült, mennyire igaza van Warren Buffettnek: “Sose fogadj Amerika ellen!”.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Eljött a Kelet alkonya?

A hagyományosan leginkább oroszbarát, és egyúttal – nem véletlen az összefüggés – leginkább korrupt EU-tagállam, Bulgária, a tradíciókkal szakítva, teljesen lejön az orosz gázról – írta Vakmajom.