Fed: fő az óvatosság

Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amely az iparban betöltetlen álláshelyek alakulását mutatja Amerikában. Ahelyett, hogy csökkentek volta a nyitott álláslehetőségek száma, inkább nőtt az utóbbi időszakban.

Forrás: Bloomberg

Miért fontos ez a mutató?

Azért, mert a Fed az alapkamat meghatározásához a munkaerőpiaci folyamatokat figyeli árgus szemekkel. A munkaerőpiac a legfontosabb strukturális tényező az inflációra nézve (bérdinamikát tápláló tényező). Ma egy „gap” van a munkaerő kínálat és kereslet között. Ha ez eltűnne, a Fed valószínűleg enyhítésbe kezdene, azonban ha a munkaerőpiac továbbra is feszes marad, fennáll annak a veszélye, hogy túl sokáig marad túl szigorú a Szövetségi Tartalék Rendszer. Ez pedig ajjaj a growth részvénypiacoknak!

Közben a makroindikátorok alapján messze van a recessziótól az USA gazdasága – egyelőre soft landing valószínű.

Forrás: Bloomberg

Amerika: több hitelkártya, kevesebb malacpersely

Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb magasságokba fogja lökni az így is óriási, 70-es, 80-as évek óta nem látott amerikai hitelkártya-kamatokat. Közben a lakosság megtakarítási rátája hetvenéves mélypontra jutott.