A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.

Az Egyesült Államokban nincs egységes kriptós szabályozás. Különböző kormányzati ügynökségek (mint például a SEC, CFTC, IRS stb.) a meglévő törvények alapján egyes részterületekért felelnek, de ezek sem fednek le minden kérdést és a köztük húzódó határvonalak is gyakran homályosak. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyes tagállamok már kialakították saját szabályrendszerüket a kriptoeszközökre, miközben mindez szövetségi szinten nem történt még meg.

A múlt héten jelent meg az a régen várt elnöki rendelet, amely felszólítja a kormányzati ügynökségeket a közös, összehangolt munkára, és amelynek

végcélja a digitális eszközökre vonatkozó egységes szabályozás megalkotása.

A rendelet az amerikai digitális jegybankpénzzel (CBDC) kapcsolatos kutatások és fejlesztések sürgős megkezdésére is felszólít. A céljai között szerepel a fizetési rendszerek modernizációja, a pénzügyi szolgáltatások hozzáférhetővé tétele bárki számára. Mindez egyrészt nagyon üdvözlendő, hiszen a kriptoeszközök további intézményi adoptációja előtt álló legfőbb akadály éppen a hiányos reguláció. Másrészt viszont elképesztően megkésett intézkedésekről van szó.

Melyik deviza lehet a nyertese egy új monetáris rendnek? Forrás: Shutterstock

Az EU-ban már 2020 szeptemberében Markets in Crypto-Assets (MiCA) néven nyilvánosságra hozták azt a szabályozási tervezetet, amelynek célja a kriptoeszközök egységes regulációja. A szöveg jogalkotói finomítása azóta is folyik. És habár az EU-s törvényhozás egy nagyon lassú folyamat, de legalább zajlik a részletek csiszolása egy létező tervezeten. Ehhez hasonlón az Egyesült Államokban majd csak most kezdenek el gondolkodni.

Kínában 2014-ben kezdték el az ottani CBDC fejlesztését. Ez a tavalyi évre elkészült, a nemzetközi bemutatása pedig az idei pekingi téli olimpián történt meg, ahol a külföldiek is kipróbálhatták a digitális jüannal való fizetést. Az USA-ban csak most kezdenek el gondolkodni azon, hogy hogyan is kéne kinéznie és működnie egy amerikai CBDC-nek.

A kínai ingatlanlufi bedöntheti a… bitcoint?

Az internet egyik legnagyobb pénzügyi hipotézisét vázolom fel az olvasók számára, ami (ha igaz) alapjaiban fogja megrázni a kriptopiac összes szereplőjét.

Azt gondolom, hogy az amerikai hezitálás legfőbb oka az, hogy a fennálló monetáris rendnek éppen ők a legnagyobb haszonélvezői, hiszen a dollár a világpénz.

Ez számukra megfelelő állapot és félnek a rendszer bármifajta alapvető változtatástól. A dollár CBDC vagy a kriptopénzek egyértelmű törvényesítése nem kiszámítható módon bolygatná meg a fennálló rendet, és mindenképpen okozna valamifajta amerikai kontrollvesztést is. Az elnöki rendelettel mindezen bonyolult kérdések végiggondolása kezdődik most meg, amelyet nem igazán lehetett már tovább halasztani. Hiszen a tétovázás következménye volt az is, hogy a dollár egy évtizedekkel ezelőtt kialakított, elavult alapinfrastruktúrán működik.

Az alapvető probléma – nemcsak Amerikában, hanem globálisan is –, hogy a pénzügyi szolgáltatások nehezen hozzáférhetőek, drágák és rossz minőségűek. A bankszámla nyitása macerás, a bankok amúgy se fogadnak be minden potenciális ügyfelet, de sokan még a számlavezetési díjat sem engedhetik meg maguknak. Ezért aztán világszerte 1,7 milliárd embernek nincs bankszámlája (az USA-ban sincs tízmillióknak).

A 21. század fizetési rendszerének úgy kéne kinéznie, hogy ahhoz bárkinek közvetlen hozzáférése legyen (praktikusan egy telefonos alkalmazás letöltésével nyomban használni lehessen), továbbá azonnali, olcsó, globális és privát fizetést tegyen lehetővé. A kínai CBDC vagy a kriptopénzek ezek közül legalább néhány kérdést megoldanak, de az amerikai tétovázás miatt a dollár egyet sem.

Vajon ezekkel a hiányosságokkal is a dollár maradhat még sokáig a világpénz?

Nekem az a véleményem, hogy – ha más nem jön közbe – akkor igen, hiszen a status quo nagy úr, és a dollár mögött mégiscsak ott van az amerikai gazdaság. Ugyan elavult infrastruktúrán működik, de már megszoktuk. Csakhogy az is lehetséges, hogy közbejön valami más.

Pozsár Zoltán, a Credit Suisse magyar stratégája legutóbbi, Bretton Woods III című elemzésében arról ír, hogy minden bizonnyal a napokban születik meg az az új monetáris rend, amely felváltja, vagy legalábbis erőteljesen gyengítheti a ‘70-es években kialakított eurodollár rendszert. Érvelése fő pontja szerint amikor néhány napja a nyugati országok blokkolták az orosz nemzetközi tartalék felét, akkor véglegesen kiderült, hogy a mások tartozásán alapuló hitelpénz nem megbízható. Nemzetközi tartalékképzésre nem alkalmas, hiszen az országok közötti nézeteltérés esetén szimplán elkobozhatják.

Pozsár Zoltán, a Credit Suisse stratégája Forrás: xueqiu.com

Mindemellett az Oroszország ellen kivetett szankciók miatt tartósan magas nyersanyagárakat és állandósuló inflációt prognosztizál a nyugati országok számára. Pozsár arra gyanakszik, hogy az arany vagy valamifajta áruval (is) fedezett pénz iránt alaposan megnő a nemzetközi kereslet (ez akár lehet a renminbi, ha Kína a szankció alá vont és ezért olcsó orosz nyersanyagok felvásárlása mellett dönt). Így aztán könnyen elképzelhető, hogy a dollár világpénz szerepe gyengül és újabb versenyzők jelennek meg mellette.

Elemzése végén pedig felvet egy további lehetőséget egy olyan eszközzel kapcsolatban, amely nagyon hasonlít az aranyhoz:

After this war is over, “money” will never be the same again…

…and Bitcoin (if it still exists then) will probably benefit from all this.

Betiltják-e a bitcoint a háború miatt? – BlokkolóÓra 193.

Lekapcsolták Oroszországot a SWIFT-ről, zároltak számos bankszámlát, zuhan a rubel és az oroszok nemzetközi tranzakciói jócskán megnehezültek. Nem csoda, hogy megnőtt a kriptodevizák iránti keresletük.

A Decent Investments/CryptoPosition csapatával és külsős kriptoszakértőkkel kiegészülve 2018 januárja óta heti rendszerességgel tekintjük át a kriptopiac híreit, eseményeit és aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, alaposan kielemezünk egy-egy projektet vagy a technológiai újításokat értjük meg mélyebben. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el. A BlokkolóÓra életünk elmaradhatatlan részévé vált, mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Az ott felmerülő témák közül hétről hétre szemezgetünk néhányat, ennek eredménye a fenti cikk is.

www.superposition.hu