A várva várt recesszió, ami nem jött el

Az elmúlt négy évtized egyik legjobban várt recesszióját sikerült elkerülnie az amerikai gazdaságnak 2023-ban. Habár a negyedik negyedéves adatok még nem ismertek, technikai okokból utóbbi kijelentés már meg fogja állni a helyét, hiszen két egymást követő negatív növekedést produkáló negyedév már nem következhet be. A tavalyi év végén a legtöbb elemző, valamint a New York Fed recessziós várakozási mutatója (amely hozamgörbék alapján próbál előrejelezni) mind erős meggyőződéssel élt azzal kapcsolatban, hogy a 2023-as év gazdasági visszaesést fog hozni az Egyesült Államokban.

A gazdasági növekedés mindezek ellenére túlélt egy bankválságot, és két adósságplafon- per költségvetési vitát az év során. Mindezt úgy, hogy a Fed-kamatok és a tízéves állampapírhozamok is 16 éves magasságba emelkedtek az év során, jelentősen növelve az államháztartás, vállalatok, pénzügyi közvetítők és lakosság finanszírozási költségeit.

(Az Év sztorijai a HOLDBLOG-on)

Bőven volt azonban, ami ellensúlyozta a várt hatást. A lakossági kamatterhek növekedése a korábban rekordalacsonyan szinten, fix kamatok mellett felvett jelzálogok miatt korántsem tükrözték a monetáris politika és a pénzügyi kondíciók szigorodását. A pandémiás időszak alatt kiosztott dollár ezermilliárdok felhasználásával és a szintén pandémiás időszak által teremtett szűk munkaerőpiaci körülményeknek köszönhetően a háztartások az emelkedő árak mellett is képesek voltak növelni fogyasztásukat. Végezetül, a fiskális politika rálazítása a monetáris ellenszélre szintén támogatni tudta a növekedés fennmaradását.

Habár farkast kiáltásnak szinte sosincs jó vége, azért a 2023-as “csalódás” után is érdemes ébernek maradnunk.

A negyedik negyedévtől újraindultak az amerikai diákhitel-törlesztések. A költségvetési egyenleg potenciális konszolidálása is megindulhat a kongresszusi költségvetés patthelyzete miatt, valamint a kaliforniai személyi jövedelemadók befizetése is esedékessé vált november hónapban, majdnem egy évvel az eredeti határidő kitolását követően.

A magasabb kamatok hatása tovább gyűrűzik a reálgazdaságba, még akkor is, ha a Fed döntéshozói nem eszközölnek további kamatemeléseket. A magas jelzálogkamatok miatt kiszáradt lakáspiaci likviditás törékennyé teszi a piaci egyensúlyt, további kockázatokat jelentve a gazdasági növekedésre. Mindezt amellett, hogy a piac október vége óta egyre erősebben számol egy „soft-landing” szcenárióval, ahol gazdasági lassulás nélkül következhet be a monetáris kondíciók normalizálódása.

2023 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.