Számviteli háború 80 kínai céggel szemben

Az Egyesült Államok és Kína között már két évtizede tőzsdei viszály húzódik, ugyanis minden Amerikában nyilvánosan kereskedő vállalatnak hozzáférést kell(ene) biztosítania a könyvvizsgálati anyagaihoz, amit több kínai hátterű cég rendszeresen megtagad a hazai nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva. A Wall Street most emeli a téteket a „háborúban”.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) több mint 80 céget (a lista elérhető a felügyelet oldalán) fenyeget az amerikai tőzsdékről való kizárással, mivel nem tesznek eleget a Kongresszus 2020-ban elfogadott „elszámoltathatósági törvényének” (The Holding Foreign Companies Accountable Act, HFCAA) – írta meg a Reuters.

E szerint azon vállalat, amely három egymást követő évben nem felel meg a könyvvizsgálati, auditálási szabályoknak, kizárható a New York-i tőzsdéről és a Nasdaq-ról.

Peking eddig nemzetbiztonsági okokra hivatkozva zárkózott el az adatok kiadásától, de folyamatosan kapcsolatban vannak és tárgyalnak az amerikai szervekkel. Mutatja az igyekezetet, hogy a kínai hatóságok nemrég arra kértek több, a tengerentúli börzéken jegyzett céget (Alibaba, Baidu, JD.com), hogy készüljenek elő könyvvizsgálati közzétételekre.

Látható, hogy Peking számára mennyire fontos, hogy a kínai cégek továbbra is New Yorkban jegyzettek maradjanak. A jelenlétük kritikusai szerint ezek a vállalatok egyszerre élvezik a piacgazdaság kereskedési kiváltságait – beleértve az amerikai börzékhez való hozzáférést –, és az államtól kapott súlyos támogatásokat, tehát túlságosan átláthatatlan rendszerben működnek. (Mintegy kétszáz New York-i kereskedésű, kínai és hongkongi anyavállalattal rendelkező cég tevékenységét nézi rossz szemmel ez a tábor.)

A pekingi szabályozók azzal érvelnek, hogy a kínai nemzetbiztonsági törvény tiltja számukra, hogy átadják a könyvvizsgálói papírokat az amerikaiaknak. Hogy valójában mitől félnek ennyire, azt nem tudhatjuk pontosan. Érdemes számolni vele, hogy a kizárás és a bizonytalanság vélhetően hatással lesz az árfolyamokra.

Az amerikai piac forrásgyűjtés szempontjából is nagyon fontos a cégek számára. Amennyiben nem lesz jelentősebb változás a szabályozásban, minden új IPO után három évük lesz a cégeknek szabadon forrást gyűjteni, kereskedni az amerikai tőzsdéken, mielőtt a szabályozó beavatkozik. Fontos abból a szempontból is figyelni ezeket a cégeket, ha háborúba sodródna Kína, ezek lehetnek azok, amelyek elsőként szankció alá kerülnek.

Aki Ukrajnában pusztít, az a végén Kínát döfheti hátba

A jelek szerint a háború „megölte” az évek óta dédelgetett kínai-orosz tervet, hogy belátható időn belül dollár mentesítsék a fél világot. Az ukrajnai történet kezd olyan irányt venni, hogy Oroszország áttételeken keresztül Kínát is magával ránthatja a szakadékba. Kínának nincs más választása, mint elhatárolódni, sőt de facto menekülni a Putyinok elől. Az oroszok betettek Kínának és szinte az egész, eddig – legalábbis szavakban – magukat „Nyugat-ellenesnek” tartó fejlődő, feltörekvő országok együttesének.