Az amerikai kamatszint olyan, mint a kályha

A vártnál erősebb munkaerőpiaci adatokra 5 százalék fölé, 2006 óta, azaz 17 éve nem látott magasságba emelkedett az amerikai kétéves állampapírhozam, azaz jelenleg 10 százaléknyi kockázatmentes hozamot lehet kapni két évre dollárban (!), nem fabatkában. És 10 évre is évi 4 százalékot.

Mindenki régóta várja az amerikai recesszió beköszöntét, ami csak-csak nem akar eljönni, jókora fejtörést okozva a Fednek, hogy meddig kell emelnie a kamatokat, hogy lehűtse a gazdaságot és tartósan levigye az inflációt. A piac szerint ehhez, ahogy éppen most látja, tartósan magas kamatok kellenek:

Senki nem tudja, hogy ezek meddig lesznek velünk. A jelek szerint tovább, mint ahogyan sokan korábban gondolták, hiszen egészen eddig állandóan kamatvágásokat áraztak már 2023-ra. Türelmetlenül.

És az amerikai kamatszint olyan a világon, mint a kályha, minden mást befolyásol, mert a tőkepiacokon minden más régióban és eszközosztályban ahhoz képest várnak el (plusz)hozamot a befektetők, és joggal, hogy mit lehet kapni a világ vezető gazdaságának kvázi kockázatmentes állampapírjaiban.

Ha ott 1-et vagy nullát, akkor máshol, ahol kockázatosabb befektetni, kiváló a 2 vagy az 5. Ha ott 5-öt, ami könnyen lehet, hogy reálkamatot, azaz hosszú évek után először infláció fölötti kamatot is tartalmaz, hiszen jelenleg az éves infláció 4 százalék, és a Fed eltökélt, hogy levigye, akkor máshol a magasabb kockázatért cserébe az 5 százalék szóba se jön, és a 10 százalék is kevés lehet.

Ha Amerika reálkamatot fizet, miért érné be a befektető máshol azzal, ahol nagyobb a kockázat, hogy infláció alatti kamatokkal szúrják ki a szemét?

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.