Amerikai sajátlakás = 347 ezer dollár

Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 2024 februárjában a Zillow Home Value Indexe szerint.

A „tengerentúli ingatlan.com” egy másik friss adatgyűjtése szerint 2024-ben egy átlagos amerikai ingatlan birtoklásához 106 ezer dollár éves jövedelem szükséges. E küszöb 2020-ban még 59 ezer dolláron állt -> 80 százalékos a négyéves növekedés, azonos idő alatt a bérek csak 23 százalékkal emelkedtek.

Jelenleg az USA medián háztartási jövedelme 75 ezer dollár, ami 40 százalékkal van a saját otthonhoz szükséges átlagos éves jövedelemszint alatt.

Az elszállt ingatlanár/jövedelem-arány nem USA-specifikus jelenség, hanem problémát okoz az összes fejlett piacon és szűkebb értelemben Kelet-Közép-Európában is. Az alacsonyabb megtakarítással bíró rétegek, illetve a családi háttértámogatás nélküli fiatalok teljes mértékben kiszorulóban vannak a lakásvásárlói körből.

Az MNB Lakáspiaci jelentése alapján Budapesten közel 17 év országos átlagjövedelem volt szükséges 2023 novemberében egy 75 négyzetméteres lakóingatlan megvásárlásához. Ezzel körülbelül Varsóval vagyunk egy szinten, míg Prágában, Pozsonyban, illetve Zágrábban „rosszabb” a helyzet.

Borítókép: Joe Raedle/Getty Images