Amerikai kötvénypiac: lágy landolást áraznak

Optimistábbak lettek a jövőre nézve a befektetők. Apró változás van az amerikai kötvénypiac jövőképében, ami abban ölt(ött) testet, hogy a hosszabb hozamok emelkedtek, miközben a rövidek nem, vagy nem annyit.

Mit jelent ez?

Eddig azt gondolták és árazták, hogy a kamatemelések miatt „kemény landolás”, recesszió lesz a gazdaságban, ezért érdemes hosszú kötvényt venni, hiszen akkor az infláció hamar eltűnik, kamatot vág a Fed és leeshetnek a hosszú hozamok, felmehet az ilyen kötvények ára.

Most viszont már azt árazzák, hogy nem lesz recesszió, hanem „lágy landolás” lesz és ezért nem olyan jó hosszú kötvényt venni. Tartósabban magasan maradhatnak a kamatok-hozamok.

(A kötvények ára akkor emelkedik, ha a hozamok esnek, ezért a recesszió, amiben a kamatok le szoktak esni, többnyire felhajtja a hosszabb kötvények árát, nagyon-nagyon leegyszerűsítve. Ha most tudnánk valami varázsgömbből, hogy óriási recesszió jön, akkor amerikai hosszú kötvényt kellene venni. Persze ilyen gömbje senkinek nincs…)

Ez nüansznyi különbségnek tűnik a laikus fül számára, de nem feltétlenül az, mert az amerikai hozamok alakulása minden mást meghatároz. És az sem biztos, hogy az esés úgy fog bekövetkezni, ahogy most elkezdték árazni (hiszen például eddig recessziót áraztak és vártak, az se következett be), hogy nem lesz recesszió és ezért tartósan magasan, 5 százalék körül maradhatnak a rövid kamatok, a hosszabb hozamok meg 4 százalék körül.

Leginkább azért érdemes tudni és figyelni, hogy éppen mit áraznak bele az eszközárakba a befektetők, mert ha az árazotthoz képest a valóság hirtelen valamitől megváltozik, annak lehet értéke.

Szóval annyit tudunk jelenleg a piac jövőképéről, hogy mostanra a közeli recessziót nagyjából kiárazta és azt árazza, hogy a korábbiaknál magasabb kamatokat tartósan elviseli az amerikai gazdaság különösebb nyekk nélkül, tehát egy elvileg elég optimista verziót várnak.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.