Kevesebb utassal is több bevételt tesznek zsebre az amerikai légitársaságok

A tavalyi év a legtöbb légitársaság számára jelentős forgalomnövekedést hozott. A tíz legnagyobb légitársaság bevétele 2022-ben elérte a 310,4 milliárd dollárt, ami 67,4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A nagy növekmény azonban elsősorban a járvány okozta utazási válság alacsony bázisának köszönhető, amiből láthatóan kilábalt a légiközlekedés-iparág.

Területi megoszlás tekintetében 2022-ben Észak-Amerika produkálta a második legnagyobb forgalmat a világon: az Egyesült Államok és Kanada légitársaságai 855 millió utast szállítottak, ezzel visszatért a megszokott erős forgalma a legtöbb amerikai légiközlekedési vállalatnak.

Mind a négy vezető szereplő (American, Delta, United és Southwest) növelte utasai számát, átlagosan 28 százalékkal. 

Hiába repült több ember Európában, a tengerentúliak mégis több bevételre tettek szert, mint ahogy az a két mellékelt diagramon is látható.

Az USA GDP-jének körülbelül 5 százalékát adja a kereskedelmi repülés, ami 2022-ben 1,25 billió dollárra rúgott. (Az amerikai légitársaságok naponta 25,000 járatot működtetnek, 2,3 millió utast és több, mint 65,000 tonna árut szállítanak.) A Skift piackutatása szerint 2024-ben további 4 százalékos növekedésre számíthatnak majd a helyi szereplők az utasok számát tekintve.

Ez a restabilizáció idén tisztán tükröződött a légitársaságok részvény árfolyamaiban, főleg júliusban, amikor az amerikai vállalatokrészvényeinek összesített indexe a csúcson volt, azonban a nyár végével ez csökkenni kezdett, és az év végéig az elemzők szerint nem valoszínű, hogy további látványos emelkedést lehet majd látni…

Az S&P légitársaságokat vizsgáló Supercomposite Airlines Indexe a nyárközepi csúcsához képest 17 százalékot esett, ami jelentős csökkenés – főleg úgy, hogy márciusban szinte ugyanez megtörtént már az index értékével, de a két nagy emelkedés az index értékében (rögtön év elején, illetve júniusban) összességében magasan tartotta az index értékét év elejéhez képest.

Az alábbi ábrán látható, hogy az S&P Supercomposite Airlines Indexe mennyivel nagyobb kilengésekkel mozgott, mint a „hagyományos” S&P 500 Index, miközben az is jelentős mértékben emelkedett az idei évben.

Forrás: Bloomberg (Képernyőfelvétel)

A Bloomberg adatai szerint a részvénypiaci elemzők átlagosan 15 százalékkal csökkentették az index tagjainak 2023-ra vonatkozó eredménybecslését, a jövő évet tekintve pedig még rosszabb árképzési környezet várható, az üzemanyagár pedig már most is jóval magasabb az év elejéhez képest.

Az eredménybecslések csökkenését a szakértők többek között a magas üzemanyagárakkal magyarázzák. Február óta nem tapasztaltak ilyen magas üzemanyagárakat a légiközlekedési iparban, a kerozin ára érzékelhető mértékben emelkedett nyár eleje óta.

Az emelkedő kerozinár ugyanakkor nem meglepetés a légitársaságoknak, hiszen – ahogy ábránkon is látható –, már 2022-ben is a korábbi évek árszintje felett járt már az átlagos „üzemanyagköltség”.

A U.S. Global Jets ETF (JETS) a légiközlekedési iparágban résztvevő vállalatokat foglalja magába, beleértve a légitársaságokat, gyártókat, repülőtereket és még az ott szolgáltató vállalkozásokat is. Az ETF idei mozgása nagyon hasonlít az S&P Supercomposite Airlines Index görbéjéhez. Az ETF legnagyobb súlyú részvényei között olyan légitársaságok szerepelnek, mint az American, a Southwest, a United és a Delta. A befektetők már több mint egy éve vonják ki a pénzt az alapból, sokan választják inkább a technológiai szektorban jól teljesítő részvényeket.

Végezetül egy érdekes ábra a legnagyobb szereplők sorrendjéről árbevétel, Skytrax-besorolás, flottanagyság és biztonsági szint szerint.

A bejegyzés szerzője Brezóczki Lili

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.