Korlátozni fogja a HOLD-at az amerikai-magyar adóegyezmény megszüntetése?

Korlátozza-e a HOLD jövőbeli mozgásterét, hogy 2024. január 1-től megszűnik az Egyesült Államokkal kötött adóegyezmény?” – az olvasói kérdésre Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója válaszol.

“A hivatalos adószakértői véleményre még várunk, de jelenlegi tudásunk szerint a magyar befektetési alapok, így a HOLD mozgásterét sem változtatja az Egyesült Államokkal kötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény 2024 eleji megszűnése. A HOLD-alapok eddig is 30 százalékos adókulccsal adóztak az amerikai részvények osztaléka után, valamint az amerikai állampapírok kamata után is kellett adót fizetni.

A HOLD-alapok kitettsége eddig nem volt jelentős a magas osztalékú amerikai részvényekre, és – mint ahogy eddig – a jövőben is figyelembe fogjuk venni a befektetési döntések során, hogy az osztalékok magas adókulcsa hozamrontó tényező. Csakúgy, mint ahogy az amerikai állampapírokba történő befektetés esetén is figyelnünk kell az adóteherre.

Összességében tehát 2024 e tekintetben nem hoz változást az eddigi gyakorlathoz képest az alapok és a privát vagyonkezelt portfóliók esetében.”

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.