Amerikai recessziós félelemek miatt mérséklődhetett az olajár

Az elmúlt időszakban jelentősen elvált egymástól az ipari fémek és a kőolaj árfolyamának mozgása. Míg az előbbiek nagy emelkedésen vannak túl, addig a fekete arany világpiaci ára gyakorlatilag november eleje óta mérséklődik.

A múlt hét eseményei sem törték meg ezt a trendet. Az ipari fémek relatíve kedvezően reagáltak a kínai Covid-korlátozások enyhítésre, ezzel szemben az olaj árfolyamát sokkal inkább az amerikai recessziós félelmek mozgatták és a Brent olaj árfolyamjegyzése 80 dollár alá esett. A múlt heti árfolyamcsökkenés annak fényében különösen érdekes, hogy december 5-től hatályba lépett az EU orosz tengeriolaj-importra vonatkozó embargója és a G7-k által kezdeményezett orosz olajra vonatkozó általános 60 dolláros felvásárlásiár-plafon is. Utóbbi intézkedés teljes hatását még nem látjuk pontosan, mert az orosz vezetés csak a héten fogja bejelenti, hogy pontosan milyen lépésekkel válaszolna a frissen bevezetett árplafonra.

A vasérc jövőképe továbbra sem túl biztató

A vasérc ára november eleje óta emelkedő pályán mozgott, és ez a kedvező trend újabb pozitív lökést kapott az elmúlt héten a kínai Covid-korlátozások enyhülésével kapcsolatos hírek miatt.