Ami megrengetheti a világot jövőre

Kamatemelések beindulása, fejlődő országok meggyengülése, geopolitikai kockázatok, valutaháború, kínai pénzügyi válság, euróövezet szétválása – ezek azok az események, amelyek megrengethetik jövőre a globális gazdaságot, piacokat az általunk megkérdezett elemzők és alapkezelők szerint. De még mielőtt mindenki halálra rémülne: ezek csak olyan események, amelyek a piaci konszenzus szerint kis eséllyel bírnak. Egyébként pedig olyan szakértők is vannak, akik szerint inkább pozitív meglepetésekre „készülhetünk” jövőre.

Hamarosan belépünk a 2014-es évbe és ahogyan minden új év előtt, a befektetők számára ezúttal is az a legfontosabb kérdés, hogy mi lehet az az esemény, ami alapjában forgathatja fel a piacokat. A 2014-es kilátásokkal foglalkozó, elemzői és alapkezelői véleményeket bemutató cikksorozatunkat ezzel a témával indítjuk.

Több szakértő vélekedett úgy, hogy ha történik is bármilyen váratlan esemény, az az Egyesült Államokban következik be. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy jövőre az amerikai jegybank Nyíltpiaci Bizottságának átalakulása után sokkal kiegyenlítettebb lesz a galambok és héják közötti erőviszony (jelenleg a galambok, a lazább monetáris politikát képviselők vannak fölényben). Ez oda vezethet, hogy a mennyiségi lazítás az általánosan vártnál gyorsabban (már akár nyárra) kivezetésre kerülhet – vetíti előre Török. A folyamat eszközeladásokat eredményezhet a BRIC-országokban, megkopik ezen nagy feltörekvő országok fénye, lassul a növekedésük, és csökken a vonzerejük. Magyarország azonban a biztonságosabbak közé tartozik a feltörekvő gazdaságok között – nyugtat meg bennünket Török.

Móricz Dániel, a Concorde Alapkezelő portfoliómenedzsere szintén a tengerentúlról említett egy lényeges kockázati fejleményt, nevezetesen az amerikai bérinflációt. „Véleményem szerint az amerikai munkaerőpiacon sokkal kisebb a túlkínálat, mint azt a piaci konszenzus gondolja. Ebből kifolyólag a bérek gyorsabban emelkedhetnek, mint a piac várja. A bérnövekedés visszavetheti a rekord közeli profitmarginokat, egyben fejtörést okozhat a Fednek a tekintetben, hogy a vártnál hamarabb kell szigorítani a monetáris politikán (kamatemelésekkel), ugyanis előbb megjelenhet az infláció, mint várják” – fogalmazott Móricz.

A kamatemelések beindulásának kockázatát nevezte meg Zsiday Viktor is válaszában. A Concorde Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a jelenlegi konszenzus az, hogy stabil, de nem túl gyors növekedés lesz, amihez alacsony kamatok járulnak. „Ez a létező világok legjobbika a részvények és egyéb kockázatos termékek számára. Ám ez olyan erős konszenzus, hogy bármiféle eltérés ettől nagy kilengéseket okozhat a piacon. Az egyik lehetőség, hogy a vártnál gyengébb növekedés lesz, de ebben nem hiszek. A másik az, hogy a vártnál jóval erősebb, ami inflációt is hoz és ez már 2014-ben kamatemelésekhez vezethet: erre nincs felkészülve a világ, ez lehet az a nagy meglepetés, ami nagyon megmozgat minden piacot” – mutatott rá.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szintén elképzelhetőnek tartja, hogy a piac kissé alulbecsüli az USA-ban várható gazdasági növekedés mértékét: a piaci konszenzus 2,6 százalék körüli, de megítélésünk szerint 3 százalék közeli növekedés sem kizárt (az Intesa Sanpaolo előrejelzése 2,9 százalék). „Várakozásunkat erősíti, hogy a magánszektorban lényegében befejeződött a mérlegalkalmazkodás, az ingatlanpiacon egyértelmű az élénkülés, javul a munkaerőpiaci helyzet, a hitelezési feltételek támogatóak és az eszközárak emelkedése a vagyonhatáson keresztül szintén pozitívan hat a keresletre. A 2014-es költségvetés, illetve az adósságplafon körüli bizonytalanságot sikerült mérsékelni, bár ez a téma azonban 2014 elején újra a figyelem középpontjába kerülhet. Egy valóban bekövetkező gyorsabb növekedés a javuló évközi adatokkal párhuzamosan a Fed monetáris politikájára vonatkozó várakozásokra is kihatna 2014 folyamán és a tőkepiacokon felgyorsíthatja a dollár erősödését, illetve a részvényárfolyamok emelkedését” – fejtette ki Jobbágy.

Beregszászi Máté, a Diófa Alapkezelő portfóliómenedzsere ezzel szemben épp a fejlett gazdaságok vártnál gyengébb növekedését nevezte meg fontos kockázatnak. Emellett potenciális veszélynek tartja az amerikai kötvényhozamok látványos megugrását, valamint átgyűrűző hatását más kötvénypiacokra, továbbá a gyenge banki hitelezést. Nem lehet kizárni a geopolitikai kockázatok esetleges felerősödését sem Beregszászi szerint.

Hozzá hasonlóan Elek Péter, a Dialóg Investment befektetési igazgatója ennek kapcsán például Irán szerepének felértékelődését emelte ki. Ezen kívül egy újabb valutaháború is elérheti a világot azzal például, ha az Európai Központi Bank negatív deporátát alkalmaz és a svájci jegybank is hasonló lépést tesz. Szerinte nagyot szólhat a fejlett/fejlődő országok ipari termelésének áthelyezése az Egyesült Államokba.

Több szakértő nevezte meg Kínát, mint lehetséges problémaforrást. Gabler Gergely, az Erste Bank elemzője szerint bár a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos problémák felszínre kerültek az utóbbi időben, mégis a valósnál kisebb esélyt ad a piac egy kínai „hard landing”-nek, vagyis a gazdasági növekedés leállásának, vagy akár recessziójának. „Egy Kínából induló feszült nemzetközi hangulat általános negatív hatásai mellett Magyarországot az exporton keresztül sújtaná leginkább egy ilyen forgatókönyv. A most a Távol-Keletnek köszönhetően kiválóan teljesítő német presztízsautó ipar, az Audin és a Mercedesen keresztül szignifikáns többletnövekedést hozott az országnak” – mutat rá az átgyűrűző hatásra Gabler.

Kondrát Zsolt, az MKB vezető közgazdásza az árnyék pénzügyi rendszerből kiinduló esetleges kínai pénzügyi válságot említette.

Kondrát ennél nagyobb valószínűséget ad a defláció és újabb recesszió bekövetkezésének Európában, valamint a japán pénzügyi válságnak, miután az Abenomics csődöt mond. Réczey Zoltán ehhez hasonlóan szintén felvetette a japán gazdaságpolitika, az Abenomics esetleges kudarcát, mint jelentős kockázat. Európa kapcsán pedig az elvárt hozamok emelkedése okozhat gondot a problémás országokban (Olaszország, Spanyolország, Görögország).

Ezzel el is érkeztünk – az USA, Japán és Kína után – az euróövezethez. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője válaszában az euróövezet „fejlettebb” és „fejletlenebb” részre történő felbomlását említette meg kockázati eseményként. „Úgy tűnik, a jelenlegi eszközeikkel ezt a problémát (mármint a perifériális országok komoly növekedési és strukturális hátrányát) nem nagyon képesek kezelni, miközben a szorosabb integráció, mondjuk a fiskális unió irányába nem nagyon szeretnének továbblépni. Közös monetáris politika, valamint eltérő fiskális és adópolitika pedig hosszabb távon nem fog működni. Szerintem ennek a forgatókönyvnek a bekövetkezési valószínűsége nem elhanyagolható, bár annak kicsi az esélye, hogy pont jövőre fog ez megtörténni” – vélekedett.

Móricz Dániel az összeomló olajárra hívta fel a figyelmünket. Emlékeztetett arra, hogy az összes nyersanyag ára jóval lejjebb van, mint a 2-3 évvel ezelőtti csúcsa, kivéve az olajét. Ugyanakkor az olaj esetében is – köszönhetően a nem konvencionális kitermelésnek – jelentős túlkapacitások épültek ki az elmúlt években, emellett pedig a kereslet is folyamatosan alkalmazkodik a megnövekedett energiaköltségekhez. Az energiaintenzív fejlődő országok vártnál erőteljesebb lassulása az olaj árát is jelentősebben lenyomhatja. Ez néhány erősen olajfüggő gazdaságban (amelyek hozzászoktak a magasabb olajárhoz) nagyon komoly problémákat eredményezhet – jelezte a portfóliómenedzser.

De nem kell aggódni

Ha valakinek ezek után teljesen elment volna a kedve a 2014-es évtől, azoknak is van jó hírünk. Egyrészt a fentebb bemutatott események a piaci konszenzus szerint kis eséllyel bírnak, másrészt vannak olyan szakértők, akik inkább a pozitív meglepetésekre készítenék fel a befektetőket. Beregszászi Máté például válaszában megjegyezte, hogy minden esetleges veszéllyel együtt alapvetően inkább pozitív meglepetések jöhetnek.

Pálinkás Ervin, a Pioneer Investments portfóliómenedzsere pedig nem készül rendkívüli eseményre 2014-ben. A fő „meglepetés” az lenne, ha eddig alulteljesítő, főként feltörekvő piacok komoly ralit tudnának produkálni – írta válaszában.

Látható, hogy az elemzők és alapkezelők alapvetően negatív kockázatokat „látnak” 2014-re. Ez viszont paradox módon jó hír is lehet, hiszen alapvetően egy pozitív alapforgatókönyvük van a szakértőknek. Vagyis a fő irány az, hogy a 2014-es évet megúszhatjuk nagyobb sokkok nélkül.

Forrás: Portfolio.hu – 2013. december 24.