Amikor a politikus tőzsdére megy

A minap olvastam egy írást, ami arról szólt, hogy egy 80 éves hölgy Tesla részvényekre szóló call opciót vásárolt még 2020. december 22-én. Összességében 25 vételi opcióról van szó. Az opciókat 500 dolláros tőzsdei áron, 2022. március 18-i lejárattal vásárolták, 500 000 – 1 000 000 USD értékben. Ez a hír önmagában még talán annyiban lenne csak érdekes, hogy elég nagy összegről van szó, és felmerül a kérdés, hogy a boomer generáció is beszáll szép lassan az új befektetői generáció (nevezzük őket avokádóknak) kedvelt big tech cégekbe?

Azonban van más vetülete a történetnek, mégpedig az, hogy az ügyletet nem más, mint Nancy Pelosi kötötte meg. Róla azt kell tudni, hogy az egyik legbefolyásosabb Demokrata párti politikus, és az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke. Pelosi tranzakciós listája itt látható.

Még ez sem lenne gond önmagában szerintem. Az ügylet megkötése néhány héttel Joe Biden beiktatása előtt történt. Biden a beiktatása után rendeleteket adott ki, egyfajta vásárolj hazait programot indított el. Ennek köszönhető, hogy az összes kormányzati gépjárművet elektromos autókra cserélik le, továbbá a posta 220 ezres autóparkjának is hasonló sorsot szán. Szeretné továbbá támogatni pénzzel a lakosságot, hogy elektromos autókra cseréljék le gépjárműveiket.

Fontos hangsúlyozni, hogy Pelosi nem sértett meg semmilyen hatályos törvényt, azonban az nem tudom elképzelni, hogy ne értesülne kellő időben a tervezett konkrét kormányzati lépésekről. Erről az a mondás jut eszembe, nem elég tisztának lenni, annak is kell látszani.

Az elnökasszony egyébiránt vásárolt még AllianceBernstein Holdings részvényeket, 100 Apple és 100 Walt Disney call opciót is. A Teslán pedig közel 40% hozamot ért el picit több, mint egy hónap alatt.