A kínai fintech cég, ami egy napra a világ legértékesebb bankja lett

Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tőzsdén, 7,8 dolláros árfolyamon. Kevesebb mint 3 hét alatt a részvények árfolyama 32 ezer százalékkal növekedett, amivel a vállalat értéke elérte a 480 milliárd dollárt – ezáltal értékesebb lett, mint a Walmart, a Meta (Facebook), vagy a JP Morgan. De mi ez az AMTD Digital, hogy lehet értékesebb, mint a világ legnagyobb bankja, és miért nem szólt nekem erről a pump-ról senki?

Az AMTD Digital nem más, mint egy digitális pénzügyi szolgáltatásokat tömörítő vállalkozás. Menedzselnek egy digitális bankot, digitális biztosítási szolgáltatásokat, valamint részesedésük van egy marék korai fázisú fintech vállalkozásban. A júliusi piacra lépésük előtt AMTD Digital a kicsi, de impresszív hongkongi befektetési bank, az AMTD International leányvállalata volt. A leányvállalat részvényének óriási ralija előtt érdemes megvizsgálni, hogy mivel foglalkozik a volt anyacég.

Az AMTD International 2015-ben jött létre, és rövid fennállása során olyan cégek piacra vezetését vezényelte le, mint például a kínai mobilgyártó óriás Xiaomi. A több évtizede vagy akár évszázada fennálló befektetési bankok nem képesek megfelelő minőségben kielégíteni az új technológiai startup-ok igényeit, így erre a piacra tudott betörni sikeresen az AMTD International.

2020-21-ben rengeteg kínai cég IPO-zott a New York-i tőzsdén a technológiai cégek részvényárában kialakult buborék miatt, ennek a jelenségnek pedig az AMTD International az egyik legnagyobb haszonélvezője volt. Sajnos nem tartott sokáig az AMTD International szárnyalása, ugyanis olyan cégek piacra vitelében segítettek, melyek alig egy évvel a listázásuk után elveszítették értékük több mint 90 százalékát. Közöttük volt a kínai kriptobányász Ebang International (egy kriptocég, amiről kiderült, hogy csalásra használták fel a befektetők pénzét? Eldobom az agyam…!), valamint a kínai vegyiipari vállalkozás Molecular Data.

Finoman szólva sem jártak túl jól azok a befektetők, akik az AMTD International által piacra vitt vállalatokba (például az Ebang-ba, vagy a Molecular Data-ba) fektettek.

A titkos fegyver: AMTD Digital

Az IPO-ra vitt cégek rossz teljesítményének és az általános piaci hangulatromlásnak a következtében az AMTD International részvényeinek értéke is közel 90 százalékot zuhant, azonban volt még egy ütőkártya a zsebükben: AMTD Digital. Tudták, ha sikerül tőzsdére vinni a céget és felpumpálni az árfolyamát, abból többségi tulajdonosként az AMTD International is nyertesként jöhet ki.

A szokásos befektetési banki szolgáltatásokon kívüli tevékenységeket a vállalat az AMTD Digital leányvállalatba tömte bele, ami így egy igen szerteágazó holdingcég lett. A digitális bankoláson és biztosítási szolgáltatásokon túl volt benne technológiára fókuszáló digitális újság, valamint egy digitális főzőmagazin is. Remélem már kezdjük érteni, hogy mitől érhetett ez a cég egy napig többet, mint az ExxonMobil!

Ezt a rakás, egymással távoli rokonságban állónak sem igazán tekinthető üzletágakkal teli céget vitte tőzsdére az AMTD International, AMTD Digital néven. Papíron az AMTD Digital egy igazán kivételes cég volt: 2019 és 2021 között a bevételük több mint tízszeresére növekedett (2,5-ről 25 millió dollárra), a haszonkulcsuk pedig 88 százalék körül mozgott, ami lenyűgöző eredmény. De honnan jött ez a rengeteg bevétel? Egészen röviden: pénzügyi csalásból. Állítólag.

A vállalat nettó eredményének több mint 70 százalékát egy úgynevezett FVTPL (Fair Value Through Profit and Loss) bevételi soron könyvelte, amit a cég teljesen szubjektív módon határozhat meg. Az AMTD Digital befektet pénzt nem piaci vállalkozásokba, amiknek ha nő az értéke, azt az AMTD Digital bevételként könyvelheti el az FVTPL soron. Tőzsdén lévő vállalkozások esetén ez egy egyszerű számítás, de ki dönti el, hogy mennyit ér egy privát vállalkozás? Elvileg az AMTD Digitalnak kell szubjektív módon beértékelni a cégeket a pénzügyi teljesítményük alapján, de egy excel modell nagyon sok feltételezést elbír. 2021-ben, mialatt a kínai tőzsdén lévő techcégeket összesítő CQQQ index 28 százalékot esett, az AMTD Digital az általa befektetett cégek értékében rekordnövekedést könyvelt el. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, gyanús a helyzet.

Összegezve tehát: van egy cégünk, ami 25 millió dolláros éves bevételt termelt, melynek jelentős része megkérdőjelezhető FVTPL-nyereség volt. A 480 milliárd dolláros értékeltség tehát nyilvánvalóan abszurd, hogyan fordulhatott elő mindez?

IPO

Az Initial Public Offering szó szerint elsődleges nyilvános kibocsátást jelent, de szokás csak elsődleges kibocsátásnak, nyilvános kibocsátásnak, elsődleges részvénykibocsátásnak vagy jegyzésnek, részvényjegyzésnek is nevezni. A vállalat részvényeinek nyilvános, első alkalommal történő forgalomba hozatalát jelenti. Ez után az adott tőzsde szabályait betartva a cég részvényei részt vesznek a nyilvános kereskedésben. 

Retail vagy nem retail?

Amikor az AMTD Digital IPO-zott 6,4 millió új részvényt dobtak a piacra, ami 8,5 százaléka a vállalat összes részvényének. A maradék 91,5 százalék az AMTD Idea Group holdingcégnél maradt, tehát nem elérhető a befektetők számára. Amikor a piacon elérhető részvények a vállalat összes részvényének csak töredékét teszik ki, abban az esetben alacsony kereskedési volumen mellett is óriási változást lehet elérni a részvény árfolyamában.

Sajnos a pontos okokkal nem vagyunk tisztában, hogy mi generálta azt a vételi oldali nyomást, ami az egekbe repítette az AMTD Digital árfolyamát. Egyes források a Gamestop-hoz hasonlóan a retail által generált short squeeze-t emlegetik, de ez az állítás nem helyénvaló, ugyanis a reddites fórumokon csak azután lett közbeszéd témája a részvény miután az árfolyama már az egekben volt. Én is rendszeresen bújom ezeket a fórumokat és a legtöbb posztoló leginkább csak azért panaszkodik, hogy miért maradt le erről a hullámvasútról.

Egy másik elemzés szerint a vállalat neve lehetett az egyik oka az óriási volumennek. Az AMTD Digital a New York-i tőzsdén $HKD rövidítéssel érhető el, ami pontosan ugyanaz, mint a hongkongi dollár rövidítése. Banális elméletnek tűnik, de ne feledjük, hogy a koronavírus-válságban a Zoom Technologies filléreket érő vállalat részvényei 70 ezer százalékkal emelkedtek, mert sokan összetévesztették őket a népszerű telekommunikációs szolgáltató Zoom Video Communications céggel.

Tekintve az AMTD International vállalat kétségbeesett helyzetét (és 90 százalék fölötti tulajdonrészét az AMTD Digital vállalatban), nem vetném el, hogy közük volt a jelenséghez, de ezt egyelőre bizonyítékkal nem tudom alátámasztani. Jövőbeni elemzések során idővel kiderül mi történhetett itt, addig pedig csak nézzük, milyen ütemben ereszkedik le az AMTD Digital lufija.

Elkezdődött a kriptopiac dominóinak összeomlása

„Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked” – szól Warren Buffett híres idézete, ami tökéletesen leírja a kriptopiac jelenlegi helyzetét.