Angliában is hamar tetőzni látszik az Omikron – elkerülhetőnek tűnnek a lezárások

Korábbi írásomban bemutattam, hogy bíztatóan alakulnak a dél-afrikai vírusadatok, az Omikron jóval enyhébb lefolyású és viszonylag hamar ki is fullad a terjedése. Európába nagyobb mennyiségben valószínűleg Angliába került be legkorábban az Omikron a dél-afrikai gazdasági kapcsolatok miatt, ott láthatjuk először, mit okoz ez a vírusvariáns európai korösszetétel és oltottság mellett.

Jó hír, hogy hasonló lehet itt is a megfigyelésünk. Egyrészt tetőzni látszik a brit esetszám, a dél-afrikaihoz hasonlóan körülbelül 1 hónappal a berobbanása után. Az alábbi ábra mutatja az esetszámok heti növekedési ütemét (R – az egyes alatti érték jelenti a vírus visszaszorulását). A tetőzés itt is szigorú korlátozó intézkedések nélkül látszik bekövetkezni.

Forrás: GOV.UK Coronavirus

Briteknél is jóval kevésbé okoz kórházba kerülést az Omikron, a helyi egészségügyi hatóság adatai szerint mintegy 1/3-ára esik ennek a valószínűsége. Ennek és a viszonylag kedvező kiinduló helyzetnek köszönhetően az Omikron nem feszíti túl az egészségügyi ellátórendszer kapacitásait. Ahogy a lenti ábrán látszik, háromszorozódott a kórházba kerültek száma az Omikron megjelenése előtti időszakhoz képest, de a 2021. év eleji szinttől jóval elmaradt.

Forrás: GOV.UK Coronavirus

Rosszabb a helyzet az USA-ban, ahol a frissen kórházba kerültek száma új csúcsot ért el a COVID kirobbanása óta és még nem is egyértelmű, hogy tetőzik az Omikron, bár valószínűleg itt is közel lehet hozzá.

Forrás: CDC

A rosszabb amerikai kórházi alakulást egyrészt magyarázza, hogy már az Omikron kirobbanása előtt jóval leterheltebb volt a rendszer a felívelő delta hullám által, a 2021 eleji csúcsszint felénél tartott a kórházba kerülések száma. Másrészt az USA rosszabbul áll oltottság szintjén, különösen nagy a különbség a beadott booster-ek arányában. Az első ábra mutatja a két oltást megkapottak arányát a teljes lakosságra vetítve, a második ábra pedig a 3. oltást megkapók aránya.

Brit tapasztalatok szerint 3 oltás 81 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés valószínűségét az Omikron esetében, 2 oltás pedig 65 százalékkal.

Forrás: Our World in Data
Forrás: Our World in Data

Magyarországon a múlt héten indult el az Omikron hullám felívelő szakasza. Nemzetközi példák alapján körülbelül február elejéig tarthat majd. A kórházi rendszer terheltsége szerencsére lecsökkent az elmúlt hetekben, a 2021 tavaszi csúcsterhelés negyede körül alakul a kórházban lévők száma. Oltásokban az UK és USA között helyezkedünk el. Ezek alapján az valószínűsíthető, hogy bár jelentősen meg fog nőni a nyomás a kórházakon a következő hetekben, de a szigorú korlátozások elkerülhetők lesznek.

Úgy tűnik, az Omikron hullám globálisan átvészelhető nagyon jelentős gazdasági károk nélkül.