Hárommilliárd dollár bukóban az Apple hitelkártya-partnere

Az Apple meglepte a pénzügyi világot amikor 2019-ben bejelentette, hogy a Goldman Sachs-sal partnerségben hitelkártya-szolgáltatást nyújt amerikai ügyfelei részére. Az Apple piaci elérésével és a Goldman Sachs pénzügyi tapasztalatával a történet biztos sikernek tűnt, azonban 4 évvel később és 3 milliárd dollár veszteség után a valóság sötétebb képet mutat a két óriás számára. Cikkemben megvizsgálom, mi vezetett a nem várt veszteséghez, és hogy lehet, hogy a számlát szinte teljes mértékben a Goldman Sachs, és nem az Apple fizeti.

A Goldman Sachs az Egyesült Államok egyik legnevesebb pénzügyi intézménye. Befektetési banki szolgáltatásait már a XIX. század végétől kezdve nyújtja vagyonos magánszemélyek és vállalatok számára, valamint a világ eddigi legnagyobb tőzsdei bevezetése (Coinbase, 28,7 milliárd dollár) is apénzintézet nevéhez köthető.

A vagyonos réteg pénzügyi igényeinek kiszolgálása mellett azonban 2016-ban a Marcus-program elindításával beléptek a retail szegmensbe is. A tömegeknek nyújtott pénzügyi szolgáltatások teljes piaca jóval nagyobb, mint a prémium ügyfeleké, és nem olyan ciklikus, mint az M&A ügyletek piaca, valamint általában véve is stabilabb, mivel az ilyen ügyfelek ritkán mozgatják egyik helyről a másikra a vagyonukat. Nem csoda, hogy a legnagyobb bankok mind nagy kitettséggel rendelkeznek ebben a szegmensben. A Goldman a stabil pénzügyi hátterével és prémium márkaképével ebből a hétköznapi bankolási szektorból szeretett volna minél nagyobb szeletet kihasítani magának, amihez az Apple-vel való együttműködés egy példátlan ügyfélszerzési lehetőségnek ígérkezett.

Legértékesebb IPO-k globálisan (milliárd dollár)

Forrás: Statista

Az Apple card bevezetésével a techóriás az Apple Pay-el elkezdett „zökkenőmentes” fizetési szolgáltatások körét akarta bővíteni. Számára az értékajánlatot az jelentette, hogy a felhasználóit még jobban bekösse az Apple-ökoszisztémába, és minél szélesebb körű szolgáltatást tudjon nyújtani a lojális felhasználói bázisának. A fizetési szolgáltatás mélyebb integrálásával több adatot tud megszerezni a felhasználóiról, akiknek nem kell plusz egy applikációt letölteniük a pénzügyeik menedzseléséhez. Az Apple-t a hitelkártya-szolgáltatásból származó bevételek nem igazán motiválták, hajlandó volt az abból származó profitot a banki partnerének felajánlani, amennyiben a kockázat oroszlánrészét is a partner vállalja.

A hitelkártya feltételeiben is a magas minőséget kívánta képviselni az Apple, ezért nagyon kedvező konstrukciót kínált ügyfelei számára. Magas cashback-arány, alacsony késedelmi kamatok, ingyenes számlavezetés. Ilyen feltételek mellett persze a partner pénzügyi intézménynek a várható profitja is alacsony, a kockázata pedig nem elhanyagolható, ezért a legnagyobb szereplők ki hátráltak az üzletből, még ha ezzel le is kell mondaniuk egy magas presztízsű partneri együttműködésről. A Goldman Sachs azonban elhivatott volt a nemrég indult fogyasztói szolgáltatások szegmensben való piachódítás mellett, ezért még ilyen feltételek mellett is belement a partnerségbe.

Amire azonban a terjeszkedésre fókuszáló Goldman Sachs nem fordított elég figyelmet a hitelkártya kibocsátások során, az a kockázatkezelés. A vagyonos, prémium ügyfelekhez szokott bank új ügyfelei nem a vártnak megfelelő arányban rendezték a tartozásaik fizetését, ami jelentős veszteségekhez vezetett. Az Apple card-hoz tartozó „charge-off” ráta, ami a befuccsolt hitelek arányát jelenti, közel duplája az iparági átlagnak. Míg a JP Morgan hitelkártyáihoz 1,47 százalékos charge-off rate tartozik, addig a Goldman esetében ez 2,93 százalék. A nemfizető hitelek magas arányának kombinálása a fizető felhasználókon elért alacsony árbevétellel, rögös utat vetít előre a bank számára a fogyasztói szolgáltatások szegmensben.

A Goldman Sachs Platform Solutions szegmensének pénzügyi eredménye

A Platform Solutions szegmens előző 3 éves vesztesége 3,8 milliárd dollár volt, melynek oroszlánrészét az Apple-vel való együttműködés teszi ki. A Goldman előzetes számításai alapján idénre már profitabilitásba kellett volna fordulnia ennek az üzletágnak, de a valóságban csak növekszik évről évre a veszteség.

A Marcus-program beindítása és az Apple-vel való partnerség megkötése is a bank jelenlegi vezérigazatójának, David Solomonnak a nevéhez fűződik. A fogyasztói szolgáltatásokba történő erőteljes belépést a cég részvényesei nem támogatták – véleményük szerint a banknak tartania kellett volna a fókuszt a prémium üzletágon – de Solomon végül maga mellé tudta állítani a board-ot.

Tim Cook (Apple) és David Solomon (Goldman Sachs) vezérigazgatók kezet ráznak az üzletre – az AI szerint

Látva a növekvő veszteségeket azonban a cégen belül valószínűleg már többen megkérdőjelezik a döntés helyességét, és David Solomon nagy publicitást élvező professzionális DJ-zése is inkább tűnik már fölösleges időpazarlásnak, mint ártalmatlan hobbinak.

David Solomon manhattani fellépése:

Jelen blogbejegyzés szerzője Énekes Tamás, az egyik ügyfélkapcsolattartó privát bankárunk, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: privatvagyonkezeles@hold.hu

Kis pénz, nagy foci?

Az Apple közvetíti az amerikai labdarúgó bajnokság (Major League Soccer) összes mérkőzését a következő 10 évben. Mi ebben az újdonság?