Apple Pay (not?) Later

BNPL – Buy Now Pay Later, azaz vásárolj most, fizess később. Nagy jövő előtt állhat a fintech világ részletfizetési újítása, amelybe most az Apple is beszáll az iOS 16 frissítéssel.

Az amerikai techcég 2022. júniusi konferenciáján (WWDC) jelentette be új pénzügyi termékét, amely lehetővé teszi a vásárlóinak, hogy egy Apple Pay tranzakció költségeit négy egyenlő részre osszák, és hat hét alatt, kamatmentesen fizessék meg. Az idei évben sokat emlegetett infláció és a bizonytalan környezet sokak számára vonzóvá teheti a megoldást. Vajon tényleg az?

Forrás: apple.com

Ingyen kölcsön? Kinek éri meg?

Az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek a statisztikák alapján arra jutottak, hogy a tranzakciók nagy többsége a legutolsó lépésben hiúsul meg. A termékek hiába vannak már a kosárban, amennyiben nem tudnak gyors és biztonságos fizetési megoldást nyújtani, a vásárlók félbehagyják a folyamatot. A Mastercard által támogatott Fizetési Élmény Riport szerint 10-ből 9 ember hagyott abba online vásárlást az utolsó lépésben, amelynek fő oka a bizalmatlanságra vezethető vissza.

A BNPL-szolgáltatókkal együttműködve azonban jelentős forgalomnövekedést érnek el ezek a cégek. 2020-ban már a világ összes e-kereskedelmi tranzakcióból 2,1 százalékot fizettek BNPL-megoldással, ami 89 milliárd dollárt jelentett. Az elemzők 2024-re ennek a dupláját, 4,2 százalékot várnak. Mivel maga az e-kereskedelem is jelentősen növekszik, egyes becslések szerint 2025-re a BNPL-iparág teljes volumene 680 milliárd dollárra rúghat.

Az online értékesítő cégeknek így megéri, hogy a nagyobb forgalomért cserébe a vételárból fedezzék a BNPL-közvetítők költségeit, és valamivel kisebb vételárat ugyan, de azt azonnal megkapják. A közvetítők pedig az eredeti vételárat kapják meg a vásárlóktól az ezt követő 4-6 hétben.

Buy Now and Pay Not Later?

A vásárlók tehát kamatmentes részletfizetési lehetőséget kapnak. Mindaddig, amíg a tervezett ütemben törlesztik a részleteket, számukra tényleg előnyös lehet a megoldás. A problémák ott kezdődnek, ha elmaradnak a törlesztések: ilyenkor akár a késedelmi kamatok a termék eredeti árának 25 százalékát is elérhetik egyes szolgáltatóknál.

Hogy ebből milyen könnyen problémák lehetnek, azt jól mutatja egy felmérés, amelyet amerikai fogyasztók körében készítettek:

Arra a kérdésre, hogy miért veszik igénybe a BNPL-szolgáltatásokat, a válaszadók kevesebb mint 40 százaléka válaszolta azt, hogy a kamatköltségek elkerülése miatt. Majdnem ugyanennyien szeretnének olyan tranzakciókat végrehajtani, amelyek egyébként nem férnének bele a büdzsébe, és közel 25 százalék szeretne pénzhez jutni hitelképességének felmérése nélkül.

Talán náluk is rosszabb helyzetben van, aki nem juthat hitelkártyához, vagy már kimaxolta hitelkártya korlátait (összesen 28 százalék). A BNPL esetében nincs tehát hitelképességi igazolás, és az amerikai háztartásoknak apadni kezdtek megtakarításaik a covidos pénzosztás után. Kérdés, hogy mennyien kerülnek majd nehéz helyzetbe, és maradnak el a részletfizetésekkel. Az előttünk álló időszakban tehát bőven rejthet veszélyeket a megoldás, azonban úgy néz ki, az Apple mégsem akar kimaradni ebből a buliból.

Spórolás a köbön – Az amerikai fogyasztó átalakulása

Sajnos már magunkon is észrevesszük, hogy a folyamatosan emelkedő árak és a sajtót uraló inflációval kapcsolatos hírek mennyire képesek megváltoztatni viselkedésünket fogyasztóként. Mesteri szintre fejlesztjük akcióvadász képességeinket: tudjuk, hogy melyik naptól lesz olcsóbb a kesudió a Lidl-ben, és azt is, hogy majd július végén fogjuk beszerezni a strandszezon legdivatosabb darabjait, ugyanis a boltok akkorra időzítik a nagy leárazásokat.