Arany, Alapok, Argentína

Van egy-két érdekesség, amit láttam/olvastam/eszembe jutott.

Az egyik, hogy az arany ismét emelkedéssel próbálkozik, bő egy hónapos csúcson van. Ami érdekessé teszi ezt, az az, hogy eközben a részvénypiacok eléggé erősek, tehát nem valamiféle pánikmozgásról van szó, amikor a megijedt részvénybefektetők pánikolva menekülnek a nemesfémbe – így talán valamennyire hiteles lehet a mozgás, hiszen az aranynak “önálló” ereje van. Ráadásul a viszonylag használható hírlevélírói szentiment-indikátorokat készítő Mark Hulbert szerint 2,5 éve nem volt ilyen pesszimizmus (!!!) aranyra, ami szintén azt vetítheti előre, hogy a mozgás tartósabb lesz:
https://www.marketwatch.com/story/why-gold-is-rallying-2011-10-26

A másik: az előző cikkemben nem tértem ki a hedge fund alapok alapjára, amely megpróbálja kiválogatni a legjobb hedge fundokat, általában meglehetősen sikertelenül, de cserébe jó nagy díjért:
https://www.marketwatch.com/story/can-a-monkey-pick-a-hedge-fund-2011-10-26?dist=countdown

Na ez az igazi lehúzás, ilyeneknek a közelébe sem érdemes menni, egy csomó pénzt kérnek a (majdnem) semmiért. Csak olyan alapok alapja jellegű struktúrát vegyünk meg abszolút hozamú területen (is), ahol a csomagolás nem kerül semmibe. Magyarországon ilyen például az eddig igen jó teljesítményt felmutató Concorde Hold Alapok Alapja, amely 4 jó abszolút hozamú alapot csomagol be – ezt mindenkinek tudom ajánlani. A mögöttes alapok kezelői különböző hozzállással (fundamentális, value, technikai, makró) próbálkoznak a piacokon, így a benne szereplő alapok közötti korreláció alacsony vagy időnként negatív, ami a teljes alap volatilitását, kockázatosságát csökkenti.

A harmadik sztori Argentína, a nem-ortodox gazdaságpolitika hazája. Argentína bemutatta a világnak, hogy csőd, devizaösszeomlás, nemzetközi tőkepiaci hozzáférés, IMF nélkül is el lehet lenni. Méghozzá elég jól, évek óta 5-10%-os GDP-növekedést produkálnak (napersze előtte olyan depressziós recesszió volt, hogy a lakosság 50%-a a szegénységi küszöb alá került). Plusz azt is tundi kell, hogy 10 évvel az elsõ államcsőd után sokak szerint lassan közeledhetnek a másodikhoz, tehát talán mégsem tökéletes a recept. Arra mindenesetre tökéletesen alkalmas, hogy a külföldi befektetőket elriassza:
https://www.bloomberg.com/news/2011-10-26/argentine-oil-mine-exporters-ordered-by-government-to-repatriate-funds.html

Argentina ordered oil, gas and mining companies to repatriate all future export revenue as the government struggles to stem accelerating capital flight from South America’s second-biggest economy.The decision by Fernandez, who nationalized the $24 billion pension fund industry and has called for a limit on purchases of farmland by foreigners, is part of an effort to slow capital flight estimated at $3 billion per month that is draining central bank reserves. The policy may make it harder to attract foreign direct investment to Argentina that the United Nations estimates fell 30 percent in the first half of the year.

Az argentínok a válság után eléggé hasonló utat választottak, mint a magyar kormányzat és sok kétkedés ellenére voltak komoly sikereik is – a konzervatív közgazdászok legnagyobb csodálkozására. Nehéz persze megmondani, hogy ez mennyiben köszönhető a hatalmas agrárpiaci áremelkedésnek, ami jelentősen hozzájárult a fellendüléshez, de tény, hogy sok negatív jóslat ellenére az erősen államcentralizált, voluntarista gazdaságpolitika működött. Igaz, az infláció 20% (de a helyi KSH csak 10%-ot vall be, mivel az argentín pesoban jegyzett állampapírok hozama az inflációhoz van kötve és így negatív reálkamatot kell fizetni rájuk) és az elmúlt 1-2 évben egyre több a probléma, de eddig működőképes volt a modell.

Ha Magyarország is argentín-jellegű utat választ a gazdaságpolitikában akkor arra mindenképpen számíthatunk, hogy meg fog nőni a hasonló, meglepetésszerű, ad-hoc gazdasági döntések száma, mint amilyen a fenti argentín példában is van, és amelyek mindig az éppen aktuális gazdasági problémát kezelik – tekintet nélkül a hosszabb távú következményekre. Érdemes elolvasni a cikket: az olajcégeknek eddig exportárbevételük 30%-át Argentínában kellett elkölteni/befektetni, ám most ezt 100%-ra emelik(!!!), így minden pénzt vissza kell forgatni Argentínába, onnan nem nagyon lehet azt kihozni. Ez nyilván nem növeli a befektetési kedvet, és ez látszik is több mutatón és a devizán is. Az argentín reál 30%-ot gyengült az elmúlt 5 évben az egyébként igen gyenge USD-hez képest:
https://finance.yahoo.com/q/bc?s=USDARS=X+Basic+Chart&t=5y

(miközben például a brazil reál vagy uruguayi peso 20%-ot erősödött)

Ez is egy út…

Forrás : zsiday.hu