A jegybankok támaszthatják meg az arany árfolyamát

Ellentétes hatások mozgatják jelenleg az arany árfolyamát: a mérséklődő infláció és a hozamok ezt kísérő csökkenése felfelé, a globális lassulás hatására rövid távon várhatóan erősödő dollár a lefelé nyomhatja az árfolyamot. Van ugyanakkor egy olyan új tényező, amellyel hosszabb távon is érdemes számolni az aranypiacon.

Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója a HOLDBLOG olvasóinak kérdésére válaszolva foglalja össze az arany árfolyamának alakulásával kapcsolatos várakozásait.

Az arany ára nagyon hosszú távon az inflációval egyező ütemben emelkedik, tehát a sárga nemesfém egy nulla reálhozamú, azaz reálértékőrző eszköz. Legalábbis az elmúlt néhány ezer év során így viselkedett, és én ebben nem várok változást. Ez persze nagyon hosszú táv, ettől akár néhány évtizeden keresztül is eltérhet.

Az elmúlt 5-10 évben az arany (dollárhoz viszonyított) áralakulását nagyon jól meg lehetett magyarázni az amerikai hosszú futamidejű (10-30 éves) inflációindexált kötvények (ún. TIPs-ek) hozamának mozgásával. Amikor a TIPs-ek (reál)hozama emelkedett, akkor az arany ára esett és fordítva. Valamelyest szintén mozgatta a legnépszerűbb nemesfém árát a dollár gyengülése-erősödése (felfelé, illetve lefelé), illetve az elmúlt 2 évben egy további tényező, az általános árszínvonal (infláció) drasztikus megugrása.

Ezen tényezők együttesen a következő néhány hónapban ellentétes irányban hathatnak az arany árfolyamra. Bár sok a bizonytalanság, személy szerint a nagy hozamemelkedés után az infláció csökkenésével a TIPs-ek hozamának esésére számítok (ez az aranynak pozitív), ugyanakkor a globális lassulás eredményeképpen a dollár némi erősödését várom (ez arany negatív). (Többéves távlatban a dollár gyengülésére számítok.)

Természetesen, ezek rövid távú alakulásának megtippelésében nehéz egy hatékony piacon okosnak lenni, hosszabb távon azonban van egy fontos közelmúltbeli fejlemény, ami kedvez az arany árfolyamának. Az orosz devizatartalékok befagyasztása igazi „game changer” esemény volt. Innentől kezdve minden olyan ország elgondolkodik, hogy miben tartsa devizatartalékait, amely potenciálisan konfliktusba kerülhet a nyugati világgal. (Trump elnök korábbi kijelentései több esetben egy-egy ország USD bank- és fizetőrendszerről való lekapcsolásáról még csak szóbeli fenyegetések voltak, a tavalyi döntés már tény.) Így a tovább fokozódó geopolitikai konfliktusok évtizedében számos jegybank várhatóan növeli majd az aranytartalékait, azaz a devizatartalékai nagyobb részét szeretné aranyban tartani. Már az elmúlt 12 hónap is erre enged következtetni, ugyanis a jegybanki aranyvásárlások volumene megemelkedett, különösen a fejlődő országbeli központi bankok vételeinek köszönhetően.

Mindezeket alapján, véleményem szerint, összességében továbbra is érdemes aranyat tartani a portfólióban. 

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.