Nem kamatozik, nem termel pénzt, mégis van fantázia az aranyban

Az arany árfolyama minden eddiginél magasabb szinten jár, az elmúlt napokban többször is megdöntötte az addigi történelmi csúcsát, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a nyárhoz közeledve tovább emelkedik majd. A Pénzcentrumnak nyilatkozó elemzők – köztük Tuli Péter – ugyanakkor korrekcióra számítanak.

Nagyot robbant a hír pénteken, hogy az arany árfolyama történelmi csúcsot döntött. A befektetési eszköz akkori sikere azonban már a múlté, az árfolyam ugyanis a hétvégén bár megragadt a 2330,16 dolláros szint közelében, de hétfő hajnalban új erőre kapott és több mint 25 dollárt emelkedve újabb árfolyamrekordot állított fel hétfő kora délutánra. A mindenkori csúcs ezzel már 2353 dollárt jelent.

Az arany árfolyamának száguldása kapcsán bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi okozhatja az árfolyammozgást, mi állhat a hirtelen értéknövekedés hátterében. Emellett azt is érdemes tisztázni, hogy a jelenlegi helyzet azt jelenti-e, hogy érdemes egész vagyonokat aranyba önteni.

„A magánvéleményem szerint rövid távon az arany kicsit túlhúzottnak tűnik. Lehet benne egy mini korrekció, ám hosszabb időtávot tekintve tartósan erős maradhat”

– közölte a Pénzcentrum megkeresésére Tuli Péter.

Tuli Péter, a HOLD intézményi üzletágvezetője (Fotó: Pénzcentrum)

A HOLD Alapkezelő intézményi üzletágvezetője az eszközt jó befektetésnek gondolja, a cég ezért bizonyos alapokban, azaz a tipikusan abszolút hozamú befektetési politikát követő portfóliókban tart is arany befektetést (kitettséget), aminek arányát az elmúlt hónapokban, években némileg magasabb százalékon is tartják. Hiszen az arany jó diverzifikációs eszköz, az árfolyama nem mozog együtt más eszközökével, így adott esetben akár kockázatot is csökkenthet. A szakember hozzátette, abszolút hozamos alapokon, ETF-ken (tőzsdén forgalomba kerülő alap) keresztül kisebb-közepes súllyal tartható a portfólióban arany, főleg hosszabb, akár évtizedes időhorizonton.

Ő ugyanakkor saját bevallása szerint nem feltétlenül vásárolna aranyat, mivel az nem kamatozik, nem termel pénzt, a fizikai aranynak pedig magas a biztonságos tárolási költsége.

A teljes portfolió kis részét érdemes aranyban tartani, vagy fizikai formában, vagy tőkeáttétel nélküli ETC (exchange traded commodity), azaz tőzsdén kereskedett árupiaci termékben.