Párnaciha vagy arany: melyik volt idén a jobb befektetés?

Online vagyonkezelési előadásaim során idén szinte minden alkalommal találkoztam a hallgatóság részéről azzal a gondolattal, hogy a „párnaciha” és az arany a tuti befektetés. Most már tudatosan készülök a párnaciha és az arany árfolyamát bemutató ábrával is, amin általában sokan meglepődnek.

Íme az arany árfolyama 2021 karácsonyától:

Forrás: Tradingview.com (Képernyőfelvétel)

Sajnos azt kell mondanom, ebben az időszakban akkor volt jó befektetés az arany, ha karácsonyi ajándékhoz kapcsolódott (például ékszerként), hiszen ebben a vételi-befektetési formában sokkal nagyobb az értékteremtő képessége, mint árupiaci termékként. Valójában aki egy éve fektette dolláralapú megtakarítását aranyba és ma adja el, nem tud hozamot realizálni. Persze van ennél rosszabb is…

Az aranyhívő kisbefektetők jelentős része leggyakrabban pánikban vásárolt, amikor – részben pont a háborús félelmek miatt – felértékelődött az arany szerepe, mint lehetséges menedékeszköz.

Kicsit hosszabb távon vizsgálva már egész jó befektetésnek tűnik a nemesfém annak, akinek megfelelt dollárban nézve az 5 év alatti körülbelül 40 százalékos hozam.

Forrás: Tradingview.com (Képernyőfelvétel)

Természetesen tudom, hogy a szakmai befektetők sokkal szofisztikáltabban gondolkoznak.

Jegybanki aranyláz

A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globálisan 400 tonnát vásároltak a nemesfémből, január és szeptember között összesen 670 tonnát.

2022 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.