Arany, de most kicsit másképp

Az elmúlt hónapok háborús történései, illetve piaci mozgásai ismételten rávilágítottak arra a tényre, hogy az arany hasznos építőeleme lehet egy befektetési portfóliónak. Nem korrelál – azaz nem mozog együtt – a legtöbb befektetési eszközosztály árfolyamával, és inflatorikus környezetben hosszú távon jól tartja a megtakarítások értékét.

Valószínűleg az infláció emelkedése, az egyre bizonytalanabbá váló befektetési környezet többet számított az elmúlt időszakban, mint az amerikai reálkamatok (inflációval tisztított) mozgása. Utóbbi határozza meg ugyanis az arany tartási költségét. Minél magasabb a reálkamat, annál drágább tartani az aranyat.

Nemcsak a lakossági befektetők kedvelik történelmileg az aranyat (bár az új idők szelével ez akár még változhat is: lásd „digitális arany”), hanem az intézményi befektetők is tartanak belőle a portfóliókban, nem beszélve a jegybankokról és a jegybanki tartalékokról.

A portfóliók – mostani – átsúlyozásának egyik legnagyobb nyertese éppen az arany lehetett!

Ugyanis azon indexkövető alapok (ETF), melyek fizikai arannyal fedezték a beléjük fektetett tőkét, jelentős keresleti erőt mutattak az elmúlt időszakban. Egyedül márciusban egy jelentősnek mondható, több mint 100 tonna arany vételi kereslet jelentkezett az ilyen befektetési profillal rendelkező passzív alapok részéről.

Összevetésképpen: ez valamennyivel több, mint az MNB 94,6 tonnás teljes aranykészlete, mely 2018 és 2021 között emelkedett meg jelentősen.

Az arany árfolyammozgása vs. ETF-eken keresztüli aranykereslet

A bal tengelyen az arany unciánkénti ára, amerikai dollárban. A jobb tengelyen az ETF-ek által tulajdonolt arany mennyisége, ezer unciánként. Forrás: PWM – AA&MR, Bloomberg Finance

Sokat lehetett olvasni mostanában az orosz jegybank fel nem használható tartalékairól (a HOLDBLOG-on is foglalkozunk vele), legyen szó amerikai állampapírokról, esetleg fizikai aranyról, melyeket ugyan felhalmozott Oroszország, nehézkesen vagy egyáltalán nem áll(t) módjában „bevetni” a szankciók ellen.

Érdemes kitérni arra is, hogy a kínai és egyéb feltörekvő országok jegybanki tartalékainak stratégiai felülvizsgálata várható – nem meglepő módon az aranyban tartott befektetések javára. Igaz, nagy volumenben ezek a készletek elég nehezen tehetőek gyorsan pénzzé, relatíve rugalmasabban kialakítható és adott esetben nehezebben szankcionálható (hosszú távon) a piacuk.

Bár éppen az elmúlt napokban, hetekben gyengébben teljesített az arany – az agresszívabban fellépő Fed nem kedvez az arany árfolyamemelkedésének (jó példa erre a reálkamatok kérdésköre) – és hosszú távon bármennyire is „oldschool eszköz”, fedezeti jellege a portfóliókban egyelőre megkérdőjelezhetetlennek tűnik.

Mit üzen nekünk a réz ára?

Számos nyersanyag ára, főleg a fémeké, amelyek közül a réz az igazán jelentős indikátor a gazdasági aktivitásra, pár havi mélypontra esett hétfőn: Vakmajom szerint ez a globális gazdasági növekedési ütem lassulását vetíti előre.