Aranyeső, helikopterpénz februárban

Adóvisszatérítés, fegyverpénz, 13. havi nyugdíj – eljött a nagy pénzosztás ideje.

Közel 2 millió szülő jogosult gyermeke után összesen 600 milliárd forint egyszeri adó-visszatérítésre. A rendvédelmi dolgozók hathavi fegyverpénze is esedékes 2022 elején, ami összesen körülbelül 178 milliárd forint, emellett lesz 13. havi nyugdíj és sorolhatnám. Nevezhetjük ezt az időszakot a helikopterpénz korának vagy aranyesőnek is – főleg azért, mert általában azok kapják, akik valóban elköltik, támogatva ezzel a gazdaság élénkítését, fogyasztást.

Több cég is végzett kutatást, mire költik el a szülők az eseti kifizetéseket, melyekből arra is lehet következtetni, – a kereslet-kínálat szabályai alapján – milyen területeken lehet további áremelésre számítani. Gazdaságélénkítés szempontjából a legjobb, ha helikopterpénzként tekintünk rá, vagyis azt feltételezzük, hogy a jogosultak elköltik, felújítanak, belföldön nyaralnak, tehát azonnal visszaforgatják a gazdaságba.

Elkölteni könnyű, hiszen a magas infláció mellett a koronavírus-járvány hatására az alábbi ábrán látható melyik országban mennyire esett vissza a költekezés. Ennek talán egy részét 2021-ben sikerült pótolni, de a globális árukészlethiány miatt azt gondolom nem teljesen, szóval lesz helye a pénznek.

Háztartások kiadásainak változása 2019 vs. 2020 (%)

Talán szakmai ártalom, de sokkal jobban érdekel ki fekteti a jövőbe a pénzét és a gyermekek után járó szja-visszatérítést helyezem most előtérbe. Amikor a jövőbe fektetünk az a hátránya, hogy általában nem látjuk azonnali eredményét. Félre lehet tenni például nyelvtanfolyamra, továbbtanulásra, esetleg beiratkozásra. A szülők döntései és anyagi körülményei a meghatározóak, rajtuk múlik, hogy azonnal elköltik az egyszeri juttatást, vagy ha nem, akkor miként fektetik a jövőbe.

A korábbi, inflációról szóló cikkem után többen jelezték, írhatnék konkrétumokat is, de nagy felelőtlenség ismeretlenül bárkinek tanácsot adni, mibe fektessen. Lesz megoldás erre is a közeljövőben, de most egy konkrét dolog, amit érdemes látni: a szülők 273 ezer gyermeknek gyűjtenek pénzt Start számlán babakötvényben, melynek kamata februártól 8,1 százalék. Sok szülő gondolja tehát úgy, hogy érdemes a jövőbe fektetni.